Сблъсъци между български и хърватски фенове преди Хайдук – Левски

Местни опожариха кола на левскари, над 20 българи бяха разпитани

Сблъсъци между български и хърватски фенове имаше в град Задар вечерта преди първия мач от втория предварителен кръг в турнира Лига Европа между местния Хайдук Сплит и столичния Левски.

Привърженици на хърватския отбор опожариха една от колите на българите, които умишлено пристигнаха в Задар, а не в Сплит, където по-късно в четвъртък ще се играе срещата, за да избегнат пререкания с местните. Това съобщи пред Mediapool председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян.

По думите му фенове на Хайдук са се организирали и са започнали да нападат на групички българите в сряда вечерта в Задар, който е на около 150 км от Сплит, като всичко започнало с палежа на един от автомобилите им.

Въпреки сблъсъците, няма сериозно пострадали българи. В местната полиция обаче бяха привикани над 20 българи, които да бъдат разпитани за палежа на един от техните автомобили, добави Хиндлиян.

Шефът на НКП разказа още, че много бързо и адекватно на ситуацията са реагирали българският посланик и консулът ни в Хърватия д-р Таня Димитрова и Христина Биджеранова, които са пристигнали в Задар и веднага са отишли в полицията, за да разговарят с властите и със задържаните българи.

"Напрежението започна още вчера, когато три български групи бяха нападнати в различни части в центъра на града. Първата група беше атакувана от 30 маскирани фенове, докато са обядвали. Втората група се е разхождала. Третата група е била с кола, когато са поискали номерът им да бъде свален. Нашата група журналисти дори бе охранявана, докато вечеряше в хотела – нещо, което ни се случва за първи път. Засилени са мерките за сигурност в Сплит", разказа и спортният журналист Илиян Енев пред Нова телевизия.

По данни на хърватската полиция, четирима от привържениците на Левски са участвали в спречкване с фенове на Хайдук в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли, съобщиха в четвъртък от външното министерство.

По-късно от МВнР уточниха, че 18 от българските привърженици са задържани, но засега няма информация за арестувани хърватски фенове. Въпреки това местната полиция е уверила българските дипломатически представители, че ще разследва палежа, тъй като това е тежко престъпление по хърватското законодателство.

Трима български граждани са с леки телесни наранявания в следствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата български граждани е оказана медицинска помощ и са изписани от болничното заведение, добавиха от Външно.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?