Сблъсъци между демонстранти и армия в Бангкок

Сблъсъци между демонстранти и армия в Бангкок

Продължаващите втори ден антиправителствени протести в столицата на Тайланд Бангкок прерастнаха в сблъсъци между демонстрантите и части на тайландската армия, при които са ранени най-малко 90 души, двама от които тежко, съобщиха осведомителните агенции в понеделник. Сред ранените преобладават демонстранти.

Сблъсъците избухнаха след еднодневни протести в Бангкок по призива на сваления от власт бивш министър-председател Таксин Шинаватра за революция. Неговите симпатизанти, които настояват сегашното правителство на Абхисит Веджаджива да подаде оставка, обсадиха най-напред зданието на правителството в центъра на града. В събота те дори успяха да принудят властите да отменят срещата на високо равнище на АСЕАН в тайландския курортен град Патая.

От вчера в Банкок е въведено извънредно положение, след като близо 30-те хиляди демонстранти, чийто отличителен белег са ярко червените ризи или тениски, на много места издигнаха барикади и окупираха главните пътни артерии в града.

Близо 37 хиляди тайландски войници с пълна бойна екипировка, подкрепени от бронирани машини, бяха изпратени рано сутринта в понеделник да прекратят антиправителствените протести. Сблъсъците започнаха край важен пътен възел в северната част на Бангкок. Войниците първо стреляли във въздуха, на което

демонстрантите отговорили с димни и сълзотворни гранати. Това принудило войниците да открият огън с автоматично оръжие, при което според Франс прес двама души са ранени тежко. Ранените досега при сблъсъците според агенцията са най-малко 90 души - предимно демонстранти.

Бившият премиер в изгнание Таксин Шинаватра заяви пред Си Ен Ен, че тайландските власти лъжат за броя на жертвите. "Има много убити", заяви той.

Демонстрантите продължават да оказват ожесточена съпротива в района пътния възел. Изстрели от автоматично оръжие се чували и в центъра на тайландската столица. Там протестиращите са отстъпили леко от позициите си, след като по обяд местно време в централната част на Банкок, в района около Паметника на победата, влязоха военни части. Част от демонстрантите са напуснали района около сградата на правителството и с отвлечени пътнически автобуси блокират основните кръстовища на тайландската столица.

Демонстранти са завзели автомобил, превозващ газ за битови нужди и заплашват да пуснат газа, ако бъдат атакувани от полицаите. Колата е паркирана близо до жилищна сграда, чиито обитатели са я напуснали, опасявайки се от взрив.

Сграда на тайландското министерство на образованието в Банкок бе подпалена от няколко хвърленеи от демонстрантите коктейла "молотов". Два от трите етажа на сградата са в пламъци. Тя е в близост до седалището на тайландското правителство, където и в късните часове на деня са се събрали около 4000 протестиращи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят