Сблъсъци между ДПС и ДОСТ в Джебел белязаха началото на майските събития

Снимка: БГНЕС

Сблъсъци, стигнали до бой, са избухнали в петък между привърженици на ДПС и ДОСТ в Джебел, съобщи бТВ.

На 19 май традиционно се отбелязва празникът на града, от който започват Майските събития през 1989 г. - протести на българските турци срещу т.нар. Възродителен процес.

Заради опасения от възможни провокации в града са пристигнали стотици жандармеристи и тежко въоръжени полицаи от цялата страна. Но въпреки това се стигнало до размяна на удари, съобщава телевизията.

Сайтът "Родопи 24" пък твърди, че двама симпатизанти на ДПС и ДОСТ са били задържани от полицията.

Макар на тържеството на града да са присъствали лидерите на двете политически сили, свързани с етноса – на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан, двамата са останали в различни краища на площада по време на честванията. Те са били заобиколени от групи техни привърженици.

Нито един от тях не се е качил на официалната сцена, поради опасения, че присъствието му там може да провокира привържениците на конкурентната формация и да има ново напрежение.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, избиран преди от ДПС, но преминал впоследствие в ДОСТ, е говорил пред хората, но част от тях са го освиркали. По време на словото му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят Хасан Азис се обърнали с гръб към сцената.

На сцената до Юмер са застанали генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и председателят на изселническата организация "Балгьоч" Юксел Йозкан. Турският посланик Сюлейман Гьокче също трябваше да присъства, но не е дошъл.

"На този площад се развяха два вида знамена, но едните са на 28 години", заяви Карадайъ.

Той поиска оставката на Бахри Юмер.

Споделяне

Още от България