Сблъсъци между ДПС и ДОСТ в Джебел белязаха началото на майските събития

Снимка: БГНЕС

Сблъсъци, стигнали до бой, са избухнали в петък между привърженици на ДПС и ДОСТ в Джебел, съобщи бТВ.

На 19 май традиционно се отбелязва празникът на града, от който започват Майските събития през 1989 г. - протести на българските турци срещу т.нар. Възродителен процес.

Заради опасения от възможни провокации в града са пристигнали стотици жандармеристи и тежко въоръжени полицаи от цялата страна. Но въпреки това се стигнало до размяна на удари, съобщава телевизията.

Сайтът "Родопи 24" пък твърди, че двама симпатизанти на ДПС и ДОСТ са били задържани от полицията.

Макар на тържеството на града да са присъствали лидерите на двете политически сили, свързани с етноса – на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан, двамата са останали в различни краища на площада по време на честванията. Те са били заобиколени от групи техни привърженици.

Нито един от тях не се е качил на официалната сцена, поради опасения, че присъствието му там може да провокира привържениците на конкурентната формация и да има ново напрежение.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, избиран преди от ДПС, но преминал впоследствие в ДОСТ, е говорил пред хората, но част от тях са го освиркали. По време на словото му лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят Хасан Азис се обърнали с гръб към сцената.

На сцената до Юмер са застанали генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и председателят на изселническата организация "Балгьоч" Юксел Йозкан. Турският посланик Сюлейман Гьокче също трябваше да присъства, но не е дошъл.

"На този площад се развяха два вида знамена, но едните са на 28 години", заяви Карадайъ.

Той поиска оставката на Бахри Юмер.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?