Сблъсъци между поддръжници на Саакашвили и полиция в Киев

Сблъсъци между  поддръжници на Саакашвили и полиция в Киев

Най-малко 10 души бяха ранени и 100 бяха арестувани при сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев. Те избухнаха, след като силите на реда започнаха да премахват протестен лагер близо до парламента, предаде Ройтерс.

Четирима от ранените са полицаи, а шестима са активисти. Импровизираният палатков лагер беше създаден през октомври миналата година от поддръжници на опозиционния лидер Михаил Саакашвили, след като той беше лишен от украинско гражданство.

Саакашвили, бивш президент на Грузия, беше депортиран в Полша миналия месец. Повечето му поддръжници напуснаха лагера след депортацията, но някои продължиха протеста.

При акцията в лагера бяха открити гранати, запалителни бомби и димки.

"Полицаи в екипировка за борба с безредиците се приближиха от две страни и задържаха почти всички в лагера. Камиони започнаха да извличат барикадите настрани и да ги разрушават", съобщи депутатът Егор Соболев, съюзник на Саакашвили.

Лагерът е част от по-широкото опозиционно движение, което организира често мирни протести в Киев с искане за оставка на президента Петро Порошенко поради блокираните реформи.

Протестиращите искат още създаване на Национален съд за борба с корупцията, отбелязва Асошиейтед прес.

Още от Европа