Сблъсъци между полиция и крайно десни във Варшава

Полицията в Полша се принуди да използва гумени куршуми, палки и лютив спрей, за да разгони групи от маскирани националисти, които използваха националния празник в понеделник за ксенофобски шествия и погроми. Това се случва за трета поредна година, а центърът на Варшава се превръща в арена на битки между членове на радикални групировки, чиито ядра са футболните агитки в града и полицейските отряди за борба с безредиците.

Равносметката за тази година са множество подпалени автомобили, строшени витрини и арест на над 50 души.

Безредиците създадоха и дипломатически проблеми за Полша, защото бе нападнато руското посолство. Във вторник в руското външното министерство е извикан за обяснения полския посланик Войцех Зайончковский. Полското министерство на външните работи изрази съжаление за инцидента, а полицията съобщи, че е арестувала трима от нападателите. В Москва през нощта веднага бе засилена охраната на полското посолство.

Премиерът Доналд Туск заяви, че националният празник трябва да е точно това – празник, а не повод за агресия и насилие. "Случилото се е неприемливо", каза той.

Походът на хиляди националисти, част от тях облечени в стари военни униформи, започна мирно и в шпалир на охраната на шествието и полицейски хеликоптер, наблюдаващ събитията, съобщава сайтът ”Дневник”.

Насилието избухна, когато маскирани футболни фенове нападнаха сграда, където е известно, че има самонастанили се леви радикали. При намесата на полицията започнаха и сблъсъците с униформените и паленето на коли.

"Ройтерс" коментира, че инцидентът илюстрира недоволството на едно радикално малцинство в забогатяващото полско общество, което смята, че не е получило справедлив дял от просперитета и че са занемарени традиционни ценности на брака, не приемат абортите, а църквата е изтласкана.

Групи на такива младежи увеличават нападенията срещу чужденци и представители на други раси и народи, както и срещу представители на либералните среди.

Преди похода в понеделник участниците скандираха "Бог, чест, родина!", а някои от тях обясниха пред "Ройтерс", че така манифестират своя патриотизъм, защото "Полша и полското са застрашени, а правителството е некомпетентно".

Шествието премина през централния площад "Збавичела", известен с бохемския си дух и кафенета, пълни със студенти. Над него имаше арка от изкуствени цветя в цветовете на дъгата, символизираща толерантността и разнообразието. Тя бе подпалена от националистите и след броени минути от нея остана овъглен скелет, съобщава "Ройтерс".

Във вторник Русия настоя Полша да се извини заради проявите на вандализъм от страна на полски демонстранти срещу сградата на руското посолство във Варшава, както и всички щети, нанесени на посолството, да бъдат възстановени от Варшава.

Според изявление на руското външно министерство става дума за грубо нарушение от страна на полските власти на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Председателят на комисията по международни отношения към Съвета на федерацията /горната камара на руския парламент/ Михаил Маргелов заяви, че инцидентът с посолство във Варшава е бил пряко или косвено иницииран от представители на партията на Ярослав Качински "Право и справедливост". Според Маргелов самият Качински, за да докаже независимостта на Полша, обещал на 11 ноември демонстрация на сила и това подтикнало демонстрантите да атакуват руската мисия във Варшава.

Споделяне

Още от Свят