Сблъсъци между полиция и протестиращи в Бразилия

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Бразилия

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в няколко бразилски градове, включително в Рио де Жанейро и Сао Пауло, по време на националната стачка в страната в петък.


Тя бе свикана от профсъюзите против предложенията на президента Мишел Темер за реформиране на трудовото и пенсионното законодателство и беше първата национална стачка в Бразилия от повече от две десетилетия насам.

Демонстрантите блокираха пътища, за да попречат на работниците да стигнат до работните си места.

В една от най-големите демонстрации вчера следобед хиляди протестиращи се събраха пред щатското събрание в Рио де Жанейро. До сблъсъците се стигна, когато полицията се опитваше да ги отстрани.

Полицаите използваха сълзотворен газ, а демонстрантите хвърляха камъни и подпалиха огньове по улиците около сградата. Запалени бяха и два автобуса.

В Сао Пауло демонстрантите блокираха голям булевард и стигнаха до резиденцията на президента. През деня военната полиция задържа общо 21 души. В града през деня спряха автобусите, влаковете и метрото.

В столицата Бразилия метрото също спря работа.

Темер изрази съжаление за сблъсъците в Рио де Жанейро, но се закани, че неговото правителство ще продължи планираните реформи, целящи балансиране на бюджета, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?