Сблъсъци между полиция и протестиращи в Техеран

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Техеран

Полицаи и бойци от проправителствените милиции "Басидж" бият протестиращи ирански мъже и жени с палки и хвърлят гранати със сълзотворен газ пред Техеранския университет, съобщават световните информационни агенции, като се позовават на очевидци.

Западните медии не могат да отразяват нормално събитията в иранската столица, тъй като властите им забраниха да извършват дейността си в Техеран от днес до 9 декември.

Хиляди полицаи са обградили университетите в столицата на студентския празник, за да попречат на реформаторската опозиция да организира протести. Не се знае дали студентите са успели да излязат от университетските комплекси, тъй като властите взеха строги мерки, за да ги изолират. Оградите били покрити с реклами и табели с цитати от изказвания на върховния лидер аятолах Али Хаменей, така че отвън не се вижда какво се случва вътре в комплексите от общежития. Достъпът до интернет от Иран е прекъснат. Мобилните телефони в центъра на Техеран не работят.

Демонстранти са се събрали на два площада в иранската столица и скандирали антиправителствени лозунги. Хиляди протестиращи излезли по улиците край комплекса на Техеранския университет в подкрепа на затворените вътре студенти. Те скандирали "Смърт на диктатора!", докато полицаи от звената за борба с безредиците и милициите "Басидж" се врязвали в човешката маса. Демонстранти и бойци от "Басидж" се замеряли с камъни, разказават очевидци. Силите за сигурност не позволили на студентите да излязат и да се слеят с останалите протестиращи.

В университета "Амир Кабир" в Техеран басиджите нахлули в комплекса от общежития и се опитали да разпръснат процесия от неколкостотин студенти, разказват свидетели. Най-малко две поддръжнички на опозиционния лидер Мир Хосейн Мусави са арестувани.

Днес Иран отбелязва убийството на три студентки през 1953 г. при управлението на шах Мохамед Реза Пахлави, свален от власт с ислямската революция през 1979 година.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?