Сблъсъци между протестиращи фермери и полиция в Атина, блокадите по границата продължават

Българските шофьори са готови на контрапротести и търсят как да получат обезщетения

Гръцките фермери продължават блокадите по границите с България, като само в определени часове пропускат трафика. Засега опашките не са големи, като са по-сериозни от гръцка страна.

Протестът на гръцките фермери е блокирал цялата страна, а в Атина са провежда мащабна демонстрация, която прерасна в насилие между протестиращите и полицията.

Фермерите в южната ни съседка протестират от няколко седмици срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени с блокада на пътища и гранични пунктове.

Българските превозвачи от своя страна настояват да получат обезщетения за претърпените загуби, но до момента не е ясно под каква форма може да стане това.

По-късно в петък премиерът Бойко Борисов говори по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и е призовал Комисията да вземе мерки, в рамките на правомощията си, за нормализиране на трафика по транспортния коридор.

Говорителят на ЕК по въпросите на вътрешния пазар Лусия Кодет заяви от своя страна, че гръцките власти подават информация в Брюксел, но главно за обстановката, не и за предвидените мерки. На 10 февруари изпратихме писмо до Атина, отбеляза Кодет по повод липсата на достатъчно данни от гръцката страна.

От ЕК обаче за пореден път припомниха, че спазването на европейското законодателство и опазването на вътрешния ред са задачи на държавите от ЕС. 

Блокадите продължават

В различни периоди на деня през граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Екзохи" не се пропускат товарни автомобили, но леките коли, микробусите и автобусите преминаваха нормално в петък. Подобна е ситуацията и на ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион“.

Останалите гранични пунктове – "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" работят нормално.

Десетки шофьори са подали сигнали до инициативния комитет на българските превозвачи, че са принудени да минават по черни и тесни обходни пътища с тежките камиони, което е изключително опасно. Оплакванията са и в посока на безпричинно забавяне от гръцка страна при обработването на документите при преминаване на границата в посока България.

Ако ситуацията се усложни, българските превозвачи са заявили готовност за протестни действия на границата. Транспортните фирми започват подготовката и на документи, описващи загубите от просрочени договори и компрометирани товари.

Покриване на щетите

Собствениците на транспортни фирми и превозвачи ще поискат експертна и административна помощ от държавата и ресорните министерства за изчисляване и деклариране на загубите в резултат на блокадата на българо-гръцката граница.

Това стана ясно на среща на ГКПП "Кулата". Превозвачите се събраха, за да обсъдят общи и координирани действия във връзка с продължаващите проблеми.

Според превозвачите освен загубите, които могат да бъдат доказани документно, има и скрити щети - престоя на камионите и от двете страни на границата, удължените маршрути заради блокадите на основни пътища във вътрешността на Гърция, необслужени лизингови договори.

"Много са загубите. Те не са изразени само във вид на гориво или в загуба на време по опашките. Едва ли всеки ще може да подаде собствен иск за претърпените загуби, точно затова ще поискаме съдействието и на нашето правителство, и на ресорните министерства, в случая Министерство на транспорта, да се създадат работни групи заедно с излъчените представители след днешната среща. Ще се сформира работна група от няколко души, които превозвачите ще ги изберат, които ще бъдат упълномощени да водят тези преговори с институциите", обясни представител на превозвачите пред БНР.

Атина под обсада

В петък и събота столицата Атина ще бъде под обсада от протестиращи, съобщават гръцките медии.

С инциденти пред сградата на министерството на аграрното развитие започнаха фермерските протести в Атина, след като земеделски производители са замеряли с камъни силите на реда, използвали сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, съобщават гръцките медии.

Фермери от Крит пристигнаха с фериботи в Атина. Те размахваха тояги и влязоха в сблъсъци с полицейските части на площад Караискаки в Атина, посочват изданията.

Те съобщават още, че напрежението се е пренесло и пред министерството на аграрното развитие, където разгневените фермери са хвърляли домати и камъни, нанасяйки щети на сградата.

Земеделци от цяла Гърция днес се стичат в Атина за участие в общонароден митинг в знак на протест срещу данъчни и пенсионни промени, предложени от правителството в замяна на получавана финансова помощ от международните кредитори на страната.

Фермерите се заканват да останат на площад "Синтагма" и в събота. За тогава митинг е насрочил и комунистическият синдикат ПАМЕ. Протестът ще се състои на друг атински площад - "Омония".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?