Сблъсъци между протестиращи и полиция в Истанбул

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Истанбул

Сблъсъци избухнаха между полицията и демонстранти в Истанбул. Хиляди хора от азиатския бряг на града се опитаха да преминат на европейския бряг, за да участват в насрочения за вторник протестен митинг в знак на протест срещу атентата в Анкара.

Полицията с палки и сълзотворен газ се нахвърли срещу демонстрантите и не разреши да преминат от квартала "Кадъкьой" към гарата Сиркеджи край Босфора. Полицията арестува много от участниците, има наранени, съобщи БНР.

От съображения за сигурност централната линия на метрото към площада Таксим е затворена, което предизвика хаос в движението.

Властите в града забраниха провеждането на протестното шествие, което беше свикано от Конфедерацията на турските работнически синдикати, която е най-голямата в страната.

Синдикатите, чиито членове участваха и в Марша на мира в събота в Анкара, призоваха своите членове към протести, както и към оставка на отговорните политици.

Съмнителен пакет беше открит до железопътната гара в Анкара, лобното място, където беше извършен жестокият самоубийствен атентат. Турските сили за сигурност извършиха контролиран взрив на съмнителния пакет и това предизвика голяма паника.

Твърди се, че пакетът всъщност е чанта, подобна на тази, която носел единият от атентаторите самоубийци. Преди това премиерът и министри посетиха лобното място, където Ахмед Давутоглу положи цветя и беше прочетена молитва за жертвите.

Турското правителство наложи ограничения върху информациите, свързани с атентата. Според властите броят на жертвите е 97, докато кюрдски политици твърдят, че загиналите са 128.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че разследващите органи са близо до идентифицирането на извършителите, арестувани са много заподозрени, с голяма сигурност се предполага, че двойният бомбен атентат в Анкара е извършен от джихадистката "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани