Сблъсъци между протестиращи и полиция в Министерството на отбраната в Атина

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Министерството на отбраната в Атина

Най-малко четирима души бяха ранени, а няколко други бяха арестувани при сблъсъци между протестиращи и полиция в сградата на министерството на отбраната на Гърция, съобщават гръцки и световни медии.

Над 100 служители на гръцката корабостроителница Скараманга насилиха затворената врата на военния комплекс, преминаха през двора и блокираха входа на сградата на Генералния щаб. Силите за борба с безредиците бяха повикани като подкрепление, за да отблъснат демонстрантите, които протестират заради неизплатени заплати и искат среща с представители на министерството.

"Първо освободете моята база", заяви генерал Михалис Костаракос на протестиращите, като посочи, че армията не е страна в спора между работниците и правителството.

Няколко от протестиращите бяха задържани за разпит, което стана причина за протест пред сградата на полицията..

Корабостроителницата изпълнява основно военни договори. Протестиращите твърдят, че от общо 1100 работещи в предприятието 160 не са получавали заплати за три години, а останалите - за шест месеца.

Гърция е в тежка икономическа криза от края на 2009 г., а серията съкращения на доходи и увеличения на данъци доведоха до чести стачки и демонстрации.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?