Сблъсъци между участници в протести и пропекински групи в Хонконг

Сблъсъци между участници в продемократичните протести и групи, подкрепящи Пекин, избухнаха в ключов търговски район на Хонконг, което наложи полицията да образува кордон между тях, предаде Ройтерс в петък. Повече от 50 полицаи бяха изпратени в Монкок до северния край на търговския район Цимшацуй, за да раздалечат двете групи. Доброволци казаха, че няколко души са били ранени, допълва Ройтерс.

Същевременно броят на продемократичните демонстранти по улиците рязко намаля, след като ръководството на автономната територия се съгласи да се срещне с техните лидери да обсъдят исканията за изборни реформи, съобщи Асошиейтед прес. Разразила се в следобедните часове буря и изтощението от продължилите седмица протести също станаха причина улиците да се изпразнят. В някои райони полицията започна да разчиства барикадите, след като хората се върнаха на работа и на училище след края на двудневните празници.

Засега не е ясно дали намалелите тълпи по улиците означават стихване на протестите - най-голямото предизвикателство за Пекин, откакто той пое контрола върху бившата британска колония - или временно затишие преди уикенда. Също толкова неясно е какъв компромис ще постигнат протестиращите с главния управител на Хонконг Лян Чунин, чиято оставка поискаха преди това.

Лян Чунин заяви снощи на продемократичните протестиращи, че няма никакво намерение да подава оставка и ги предупреди, че последствията от окупиране на сгради биха били сериозни, предаде Ройтерс.

В реч, която той произнесе само няколко минути преди да изтече поставеният му ултиматум да се оттегли, Лян посочи също, че главният секретар Кари Лам ще проведе среща със студенти в скоро време, за да обсъдят политически реформи. Той не даде някаква конкретна времева рамка.

"Няма да подавам оставка, защото трябва да свърша работата по общото избирателно право", посочи Лян, визирайки изборните реформи в бившата британска колония.

През август Пекин изключи възможността да бъдат произведени свободни избори за следващ ръководител на града през 2017 г., предизвиквайки масови протести, при които студенти щурмуваха правителствени сгради преди седмица, а в неделя полицията стреля със сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Лян призова протестиращите към сдържаност. "Навсякъде по света, ако има протестиращи, които обкръжават, нападат или окупират правителствени сгради, като полицейски щабквартири, или пък резиденцията на главния администратор ... последствията са сериозни", каза той.

Протестиращите запазиха спокойствие след речта на Лян, макар че мнозина бяха неудовлетворени и казаха, че изказванията му не са достатъчни, посочва още агенцията.

Лидерите на протестиращите студенти, които са мнозинството от демонстрантите, се съгласиха да обсъдят исканията си с правителството, като продължават да настояват за оставката на Лян Чунин, предаде Франс прес.

"Федерацията на студентите на Хонконг ще проведе публична среща с главния секретар на администрацията г-жа Кари Лам", се казва в изявление на организацията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?