Сблъсъци между властите и привърженици на Бхуто в Пакистан

Сблъсъци между властите и привърженици на Бхуто в Пакистан

Пакистанската полиция използва сълзотворен газ срещу журналисти и група привърженици на бившия премиер на страната Беназир Бхуто, които се бяха събрали пред сградата на парламента, за да протестират срещу президента Первез Мушараф, съобщи СНН.

На този етап няма арестувани. Видео кадри показват как срещу стотината демонстранти се насочват полицаи, които с щитове и палки се опитват да ги обградят.

Част от тях изстрелват сълзотворен газ във въздуха. Преди това Бхуто призова пакистанския народ към протести срещу въведения от Мушараф закон за извънредните ситуация, въпреки риска от арести и осъдителни присъди.

По думите ѝ след въвеждането на закона около 400 от нейните привърженици са били арестувани. Тя обяви петък за ден за общонационален протест. Малко след това говорителят на правителството предупреди, че той ще противоречи на закона.

"Вече не можем да вярваме на Мушараф. Вместо в демокрация, сега ние живеем в диктатура", заяви Бхуто.

През изминалите месеци тя бе критикувана от други опозиционни групи заради преговорите си с Мушараф за евентуално разделяне на властта. В сряда бившият премиер заяви, че след въвеждането на извънредното положение  ситуацията се е променила.

Нашата цел бе да възстановим демокрацията чрез свободни и честни избори. Сега хората трябва да се вдигнат и смело да се обявят в защита на своите права, каза още тя.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?