Сблъсъци на демонстрация в подкрепа на залятата с киселина българка

На протестна демонстрация в знак на солидарност с българката Костадинка Кунева, която бе залята с киселина, се стигна до сблъсъци, предават гръцките медии. Демонстрацията се състоя в четвъртък вечерта в центъра на гръцката столица по инициатива на Съюза на чистачите и домашните помощници от област Атика и с участието на над 80 синдикални сдружения.

Участниците в събитието в Атина, сред които и майката на Костадинка - Елена Дечева, призоваха за откриване и наказване на физическите и морални извършители на покушението над българката, за единство на гръцките трудещи се и имигрантите в страната, за справедливост и спазване на трудовото законодателство, срещу съществуващата практика за наемане на частни фирми-посредници в сферата на чистотата в държавния сектор.

След края на демонстрацията, на която присъстваха над 1000 души, имаше инциденти между някои от присъстващите на събитието лица и полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ, а демонстрантите отговориха с хвърляне на камъни и запалиха няколко улични кошчета за отпадъци.

Сблъсъци между протестиращи и полиция станаха и в Солун, където също имаше демонстрация.

Вече втори месец Кунева продължава да се лекува в атинска болница със сериозни травми по лицето и тялото и увреждания на жизненоважни вътрешни органи. През последните 2 седмици нейното здравословно състояние бавно, но постепенно се подобрява, а от около седмица тя вече е в състояние да говори. Все още не е ясно обаче дали и доколко ще бъде възвърнато зрението и на двете ѝ очи.

Споделяне

Още от Европа