Сблъсъци на френската полиция с екоактивисти край Нант

До сблъсъци стигна опитът на френската полиция да отстрани окупацията на екоактивисти в гора, която трябваше да бъде изсечена заради строежа на ново летище край Нант, предаде ББС в понеделник.

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу стотиците активисти, които на свой ред са замеряли служителите на реда с тежки предмети и камъни, както и са палили огньове. Един полицай е бил ранен в окото.

Акцията е започнала в 6 часа сутринта и в нея са участвали 2500 жандармеристи. Те се опитали да отстранят активистите от гористата местност, които са я окупирали от години в опити да спрат строежа на летището, за който през януари правителството реши да замрази проекта, но в същото време изрази решимостта си да не допусне създаването на своеобразни анклави на територията на страната.

Екоактивистите обитават нелегално трудно достъпния район от години, но в последно време и пътищата към лагера им бяха блокирани. Противниците на новото летище смятат, че проектът е излишно скъп, представлява риск за околната среда и освен това прекалено близо е летището на Нант, което няма особено голям трафик. Според местни бизнесмени обаче новото летище ще допринесе за ускоряването на ръста на местната икономика.

Споделяне

Още от Свят