Сблъсъци по време на шествията за годишнината от Ислямската революция

Сблъсъци по време на шествията за годишнината от Ислямската революция

Опозиционни ирански сайтове съобщиха за сблъсъци по време на шествията в чест на 31-ата годишнина от Ислямската революция в Техеран, цитирани от световните агенции в четвъртък.

Официалните медии не съобщават за сблъсъци и арестувани, но държавната телевизия информира, че десетки милиони са се включили в шествия в подкрепа на революцията в цялата страна.

Годишнината е най-важният ден в иранския политически календар. Президентът Махмуд Ахмадинеджад използва шествието в Техеран, за да атакува Запада, както и съобщи, че Иран вече е обогатил до 20 процента първата партида уран.

"Иранският народ е достатъчно храбър, ако един ден поиска да направи атомни бомби, да го обяви открито, без да се страхува от вас", заяви Ахмадинеджад, обръщайки се към западните врагове на Техеран.

Той добави още, че западните страни затрудняват истинската реформа в Иран.

Според опозиционни сайтове силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу привърженици на опозиционния лидер Мир Хосеин Мусави, който също е присъствал на протестно шествие в Техеран.

Според друг сайт, 30 души са арестувани в Техеран, съобщи Ройтерс. Според други информации са били атакувани и опозиционните лидери Мохамад Хатами и Мехди Каруби.

Споделяне

Още от Свят