Сблъсъци с полицията и сълзотворен газ в Атина

Национална 24-часова стачка парализира страната в протест срещу готвените пенсионни промени

По време на масовото протестно шествие в центъра на Атина в днешния ден на национална стачка се стигна до сблъсъци с полицията, която бе принудена да използва сълзотворен газ.

Около 50 хиляди протестираха пред парламента срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната. Отделили се от основната група демонстранти младежи, облечени в черно и с маски на лицата, започнаха да хвърлят камъни и бутилки със запалителна течност по полицията, която отговори със сълзотворен газ и шокови гранати, съобщава Ройтерс.

Същевременно в четвъртък Гърция бе парализирана от национална 24-часова стачка, която спря полети, фериботи и обществен транспорт, затвори училища, съдилища и аптеки, а болниците приемат само спешни случаи. Организатори са двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, представляваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители АДЕДИ.

Фериботите, които свързват континентална Гърция с островите, останаха закотвени на пристанищата, а в Атина общественият транспорт работи частично само няколко часа през деня. Такситата също стачкуват. Пропускателните пунктове по границата с България, Турция и Република Македония са блокирани. Пътният, въздушният и морският транспорт са напълно парализирани. Бензиностанциите и аптеките не работят. Масови протести имаше и във всички големи градове на Гърция.

Това е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Фермери блокираха граничните пунктове, така че да няма достъп до Македония, Албания и Турция. По магистралата Егнатия на повече от 15 места са струпани хиляди трактори и движението е спряно. По островите блокираха достъпа и до летищата.

Само леки коли и автобуси са били пропускани през нощта на граничните пунктове между България и Гърция, които втора седмица са блокирани от протестиращите гръцки фермери.

Около 10 километра бе сутринта колоната от чакащи камиони на пункта "Илинден-Екзохи" от двете страни на границата, стотици тирове чакаха и на "Кулата-Промахон".

От 12.30 ч. обаче бе възстановено движението през ГКПП "Кулата-Промахон" и за товарни автомобили в двете посоки и товарните автомобили бяха пропускани от протестиращите на гръцка територия до 15 часа.

Национални пътни артерии, летища, гранични пунктове, митници и пристанища в Гърция ще бъдат блокирани напълно в събота за едно денонощие, решиха на среща днес гръцките фермери. Тоталната блокада ще започне в 12 часа на обяд.

Причините за стачката и дилемите пред правителството

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. Правителството се опитва да реформира системата, като увеличи социалните осигуровки, за да избегне намаляване на пенсиите, но противниците на проекта казват, че това ще доведе до загуба на две-трети от доходите на хората, които ще отидат в осигуровки и данъци.

Гърция трябва да намали разходите за пенсии с един процент от брутния вътрешен продукт или с 1,8 милиарда евро тази година. Несъгласието с предложените промени обедини коренно различни групи професии - земеделци, артисти, таксиметрови шофьори, адвокати, лекари, инженери и моряци.

Стачката бе организирана докато правителството преговаря с международните кредитори, които се завърнаха тази седмица в Атина, за да направят преглед на изпълнението на спасителната програма. Хотелът в центъра на гръцката столица, където са настанени инспекторите на кредиторите, е силно охраняван от полицията.

В. "Катимерини" твърди, че на разговорите с кредиторите премиерът Алексис Ципрас категорично е отказал да изпълни техни искания за намаляване на пенсиите на настоящите пенсионери с мотива, че те съставляват основният и най-голям доход на все повече домакинства. Управляващата коалиция смята да набави средства за пенсионната система, като увеличи размера на внасяните осигуровки с процент и половина /1 процент от работодателите и 0.5 процента от работниците/.

В рамките на реформата се предвижда също сливане на шестте пенсионни фонда в Гърция в един, както и промяна на трудовия стаж, необходим за получаване на основна пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15.

Проектът, който включва още и по-високи данъци, в това число и за фермерите, трябва да мине през парламента, където правителствената коалиция на двете партии СИРИЗА и Независими гърци разполага с крехко мнозинство от само три гласа, което кара анализатори да говорят за възможни нови предсрочни избори.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?