Сблъсъци с полицията през втората нощ на полицейския час в Нидерландия

Сблъсъци с полицията през втората нощ на полицейския час в Нидерландия

Политици и местни ръководители осъдиха нарушителите на обществения ред, които влязоха в сблъсъци с полицията в десетина градове в Нидерландия вчера през втората нощ на полицейския час заради епидемията, предаде АП.

Премиерът Марк Рюте окачестви като "неприемливо" поведението на демонстрантите, а по думите му това "няма нищо общо с протестирането, а е престъпно насилие".

"Моят град плаче, аз също", каза снощи пред медии кметът на Айндховен Йон Йоритсма, според когото вандалите из града, които са подпалвали коли, хвърляли камъни и бомбички по полицаите, трошили прозорци и грабили в супермаркети, са "изметът на света". Той изрази опасение, че ако това продължава, кралството ще се запъти към гражданска война.

"Тези демонстрации бяха превзети от хора, които искат само едно нещо и то е да безчинстват", каза снощи Хуберт Брулс, кмет на Неймеген и ръководител на няколко местни организации за сигурност. Министърът външната търговия и сътрудничество за развитие Сигрид Каг заяви, че това насилие не може да бъде извинено. Тя изрази надежда, че полицията "ще издири всички тези хора и ще има тежки наказания".

В Амстердам органите на реда задържаха вчера 190 човека на забранена демонстрация, а в Айндховен задържаните са най-малко 55.

В източния град Енсхеде тълпата хвърляше камъни по прозорците на болница, в нощта срещу неделя младежи подпалиха пункт за тестване за коронавирус в рибарското градче Урк. На помощ са били пратени военни полицаи в двете населени места.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус