Сблъсъци в Анкара на националния празник на Турция

Сблъсъци в Анкара на националния празник на Турция

До сблъсъци между демонстранти и полицията се стигна в Анкара в понеделник, където няколко хиляди души от различни окръзи се събраха на площад Улус за участие в шествие по случай 89-та годишнина от основаването на турската република.

Валийството в Анкара забрани преди няколко дни провеждането на шествието, аргументирайки се със съображения за сигурност. Наблюдатели смятат, че от забраната е заинтересовано и правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, което е критикувано от част от обществото за политиката си по кюрдския въпрос, както и за политиката във връзка със Сирия.

Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрантите, част от които се опитаха да преминат през загражденията, за да стигнат до сградата, в която се помещаваше първият турски парламент, а след това да продължат до мавзолея на основателя на турската република - Мустафа Кемал Ататюрк. В отговор демонстрантите замерваха силите на реда с пръчки и празни бутилки от вода. След като напрежението намаля, полицията позволи на демонстрантите да се насочат към мавзолея.

В шествието участваха главно младежи, жени, деца и възрастни хора.

Честването на Деня на републиката в последните няколко години се превърна в символ на разделението между правителството с ислямистки корени и неговите опоненти, които се опасяват, че светските традиции на страната са в опасност. Днешната демонстрация е подкрепена от главната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия. Демонстрантите носеха турски знамена и плакати с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

Същевременно в Анкара имаше и официално честване и военен парад по случай Деня на републиката. На честването присъстваха президентът, членовете на правителството и военното ръководство.
Но днешния ден през 1923 г. Мустафа Кемал Ататюрк създава нова, светска, ориентирана към западните ценности турска република.

В навечерието на 29 октомври в Истанбул, Измир, Анталия, Бодрум станаха сблъсъци с полицията, когато републиканските среди се опитаха да положат венци пред паметниците на Ататюрк. Над шест хиляди полицаи са мобилизирани в Анкара, а хеликоптери ще следят ситуацията от въздуха.

Тази година за пръв път на 29 октомври вечерта президентът Абдуллах Гюл ще даде официален прием в резиденцията Чанкая. На приема са поканени да присъстват и депутати заедно със съпруги, които се забулват. Досега това бе забранено заради военните. Досега се канеха семейно само онези депутати, чиито съпруги не се забулват. За онези, чиито съпруги се забулват, президентът даваше друг прием в парламента.

Тази година обаче и военното ръководство начело с началника на генералния щаб Неждет Йозел ще присъства на приема в Чанкая. Досега военните организираха отделно прием, на който не се допускаха забулени съпруги.

Премиерът Ердоган ще присъства не със съпругата си Емине, а ще бъде придружен от дъщеря си Сюмейе, която в последно време неизменно придружава баща си на официални срещи..

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу отказа да присъства на традиционния прием за празника на републиката.

В Истанбул ще бъдат изстреляни над 48 хиляди цветни фойерверки над Босфора и Момината кула в морето и ще бъде изпълнявана симфонична музика, композирана от известния турски композитор Фахри Атакоглу.

Същевременно в Истанбул и в много градове по сградите, балконите и прозорците на жилищата са окачени големи плакати на Ататюрк с надписи "Следваме твоя път". Развяват се стотици хиляди национални знамена, символизиращи турската република.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?