Сблъсъци в Израел заради ремонт на джамия

Сблъсъци в Израел заради ремонт на джамия

Насилие избухна край йерусалимската джамия Ал-Аска в петък след като израелската полиция се опита да разпръсне протестиращи палестинци, замерващи властите с камъни, съобщи ББС. Стотици полицаи бяха изпратени към свещеното за мюсюлманите място в старата част на града и стреляха по протестиращите с гумени патрони и сълзотворен газ.

По последни данни голяма част хората са се барикадирали в джамията. Причина за протеста бе започналото реновиране на част от мюсюлманския храмов комплекс. Строителните работи са началото на изграждането на нов път водещ към центъра на комплекса, който е третото най-свято място за мюсюлманите.

Според палестинците това би могло да доведе до увреждане на основата на храма и затова мюсюлманските лидери обявиха петък за “ден на гнева”, в който те да изразят своя протест.

Израелските власти заявиха, че реновациите са необходими за осигуряване на безопасността на древната постройки и гарантираха, че няма да има структурни изменения в комплекса.

По информация на израелската полиция 17 протестиращи и 15 полицаи са били ранени по време на сблъсъците. Храмовият комплекс е място на кървави сблъсъци още от времето на войната в Близкия изток през 1967 година.

През 1996 година построяване на тунел близко до джамията от израелците доведе до сблъсъци между мюсюлманите и армията при които загинаха 80 души.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?