Сблъсъци в Сейнт Луис, след като съдът оправда полицай, застрелял чернокож

Сблъсъци в Сейнт Луис, след като съдът оправда полицай, застрелял чернокож

Полицията в Сейнт Луис, щата Мисури, използва лютив спрей срещу участници в масови протести, които избухнаха, след като съдът оправда бившия полицай Джейсън Стокли, който през 2011 г. застреля чернокожия Антъни Ламар Смит, съобщи Асошиейтед прес.

Тринадесет души са били задържани, тъй като замеряли органите на реда с бутилки и други предмети и хвърляли камъни срещу полицейските коли. Четирима полицаи са ранени.

Някои от протестиращите носят оръжия, което е законно в Мисури, посочва АП. Засега няма съобщения някой да е стрелял. Като цяло протестите са мирни, само на моменти се стигна до напрежение, съобщи полицията в Туитър.

Инцидентът, заради който чернокожите в Сейнт Луис излязоха на улиците, стана през декември 2011 г. Стокли и партньорът му заподозрели Смит за разпространение на наркотици и се опитали да го задържат. След гонитба с коли Стокли прострелял пет пъти Смит.

Пред съда бившият полицай обясни, че заподозреният е държал пистолет преди гонитбата и той се е почувствал в опасност, поради което е стрелял. Обвинението твърдеше, че Стокли е подхвърлил оръжието в колата на Смит, но съдията заяви, че не са представени убедителни доказателства в подкрепа на това твърдение. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?