Сблъсъци в Техеран заради кризата с националната валута

Сблъсъци в Техеран заради кризата с националната валута

Полицията за борба с безредиците в Иран влезе в сблъсъци с демонстранти и валутни дилъри в столицата Техеран, избухнали заради резкия спад на националната валута – риала, предаде ББС.

Само за една седмица риалът загуби една трета от стойността си спрямо долара.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, някои от които палили автомобилни гуми и кошчета за боклук. Имало е много арестувани, твърдят очевидци.

Множество хора са се събрали пред Централната банка, скандирали антиправителствени лозунги и призиви за оставка на гуверньора.

Към валутните дилъри са се присъединили търговци от близкия пазар. 

Любителско видео, качено в интеренет, показва стотици хора да вървят към Централната банка.

Много магазини на централния Гранд Базар са затворили в знак на солидарност с демонстрантите.

Търговците са недоволни от нестабилността на цените и от това, че търговията става почти невъзможна. Правителството е затворило чейндж бюрата в опит да спре хаоса.

Риалът загуби две трети от стойността си от юли миналата година, след като Съединените щати и техните съюзници затегнаха санкциите, насочени към спиране на иранската ядрена програма.

Мерките включват забрана за закупуване на ирански петрол. Вашингтон обеща да преследва всички чуждестранни фирми или институции, които работят с Иранската централна банка.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че неговата страна може да преодолее своята валутна криза. Той обвини спекулациите на пазара за резкия спад и заяви, че западните санкции имат ограничено въздействие.

Врагът наложи санкции срещу продажбата на петрол. Голяма част от валутните приходи идват от петрола. Най-лошото обаче са санкциите върху банковите транзакции, в следствие на които продаваш петрол, а не можеш да си получиш парите. Това е скрита и сурова война в планетарен мащаб, каза Ахмадинеджад

Междувременно кибератака, насочена срещу инфраструктура и комуникационни
компании в Иран, наруши интернет връзката в цялата страна.

Петият износител на петрол в света затегна мерките за киберсигурност, откакто неговите центрофуги за обогатяване на уран бяха поразени от компютърния вирус Стъкснет през 2010 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на представител на властите. Според Иран, чиято ядрена програма предизвиква безпокойството на Запада, нападението отпреди две години е било извършено от
най-големите му врагове - Израел и Съединените щати.

"Вчера бе извършена атака от голям мащаб срещу инфраструктурата и комуникационни компании, което ни принуди да ограничим интернета", съобщи секретарят на иранския Висш съвет за киберсигурност Мехди Ахаван Бехабади. Той уточни, че нападението с трафик от няколко гигабайта е причинило нежелано
забавяне на интернет връзката в Иран.

"Сега постоянно сме подложени на кибератаки. Всички тези нападения са организирани. И те са насочени към ядрената, петролната и информационната мрежа (на Иран)", каза Бехабади.

Израел заплашва да предприеме военни удари срещу иранските ядрени обекти, ако наложените от Запада санкции не убедят Ислямската република да се откаже от своята ядрена програма. Според западните сили и Израел Иран иска да се сдобие с ядрено оръжие - нещо, което той отрича.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят