Сблъсъци в църква в Петрич заради смяна на свещеник

Сн. petrich-news.com

Над 50 души нахлуха в църквата в Петрич по време на богослужение и започнаха да дърпат и блъскат свещениците и да крещят: "Недостоен" и "Мафия".
Причината за поведението им е назначението на нов архиерейски наместник. Преди дни на поста, заеман до момента от 75-годишния свещеник Ангел Кочев, е назначен отец Петър. Кадровата смяна е направена от неврокопския митрополит Серафим.

Това обаче провокирало недоволството на част от местните жители. Организарана е подписка в подкрепа на Ангел Кочев, пише местният сайт petrich-news.com. Срещу решението за смяната му се обявили и представители на светската власт - кметът на Петрич Димитър Бръчков, петричкият депутат Георги Динев, зам.-областният управител Антоанета Янчева и председателят на общинския съвет Георги Тренчев. Всички те са избрани от ГЕРБ.

В дълъг отговор митрополит Серафим заявява, че "действията ни по освобождаването на отец Ангел Кочев са изцяло съобразени с каноничните ни правомощия и Устава на БПЦ-БП".

"Не дължим обаче извинение, ако сме засегнали нечии частни интереси. Наш дълг като епархийски архиерей е да защитаваме изцяло интересите на църквата. Уверени сме в правотата и каноничната съобразност на нашите решения и действия, както и в това, че са крайно наложителни и възможно най-добре прецизирани, иначе не бихме ги предприемали, още повече като се знае, че винаги при кадрови промени в която и да било институция има неудовлетворени и лично засегнати. Освен това добре е да се знае, че обяснения относно такива наши решения и публичното им огласяване от наша страна не са дължими", пише в отвореното писмо на Серафим.

В него той напомня, че за архиерейски наместник не се провежда избор, а той се назначава от епархийския митрополит. Решението за освобождаването на Кочев аргументира с "достатъчно дълги наблюдения, многократно проявяване на разбиране, търпение и снизхождения с оглед запазване на спокойствието и мира в църковния живот в Петричката духовна околия". В последните пет години обаче комуникацията с Кочев станала все по-трудна. „Всичко това е напълно обяснимо предвид почетната 75-годишна възраст на иконом Ангел Кочев, която трудно се съотнася с голямото натоварване, характерно за длъжностите, които заемаше досега".

За Кочев е предвидена "възможност той да служи в по-спокойна и ненатоварена среда в близко съседната енория на с. Ръждак, в красивия новоосветен и благоустроен храм, посветен на св. великомъченик Димитрий".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?