Сблъсъци в Турция белязаха годишнината от протестите за парка Гези

Сблъсъци в Турция белязаха годишнината от протестите за парка Гези

Турската полиция използва сълзотворен газ в събота вечер в центъра на Истанбул, за да разпръсне демонстранти, събрали се по повод първата годишнина от мащабните антиправителствени демонстрации в Турция.

Няколкостотин души се събраха по улиците, водещи до площад Таксим, като скандираха "Оставка на правителството", след което полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, информира Ройтерс.

Полицията в Истанбул е задържала 120 демонстранти, съобщи началникът ѝ Селями Алтънок, цитиран от турската телевизия НТВ. Много протестиращи са пострадали от сълзотворния газ, информира телевизията.

По-рано през деня турската полиция блокира достъпа до Таксим, а в следобедните часове бе затворен и паркът Гези, намиращ се до площада.

В столицата Анкара полицията използва водни струи, за да разпръсне демонстранти на площад Къзълай, събрали се по повод годишнината от протестите. Демонстрантите хвърляха камъни и запалителни бомби по силите на реда, съобщава турската телевизия НТВ.

Преди няколко дни движението Солидарност за Таксим призова на Таксим да бъде организирана демонстрация по повод първата годишнина от мащабните антиправителствени демонстрации, започнали от парка Гези. Властите обаче забраниха всякакви събрания на истанбулския площад и мобилизираха близо 25 000 полицаи в мегаполиса. В района на Таксим бяха докарани 50 водни оръдия, а също така пожарни коли и линейки.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува намеренията за демонстрации за отбелязването на първата годишнина от протестите в парка Гези. Анадолската агенция цитира премиера, който в петък заявил, че демонстрантите искат да причинят "нови смъртни случаи и болка" на Турция.

В края на май миналата година в Истанбул бяха организирани протести срещу разрушаването на парка Гези. Протестите постепенно прераснаха в антиправителствени демонстрации в цяла Турция. В продължилите седмици демонстрации участваха около 2 милиона души. При сблъсъците загинаха шестимадуши, а хиляди бяха ранени.

Съветът на Европа критикува действията на турската полиция спрямо демонстрантите, отбелязали вчера годишнината от протестите в парка Гези, предаде Франс прес. Заклеймявам прекомерната употреба на сила от страна на турската полиция срещу демонстранти и журналисти, се казва в изявление на комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, изпратено до АФП.

Събитията от събота се добавят в списъка на случаите, при които начинът за справянето с демонстрациите в Турция повдига сериозни опасения за спазването на човешките права, добави Муйжниекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани