Сблъсъците между протестиращи и полиция в Турция продължават

Сблъсъците между протестиращи и полиция в Турция продължават

Сблъсъците между полицията и протестиращи продължават в турската столица Анкара, докато в Истанбул обстановката е по-спокойна, след като властите наложиха със сила края на демонстрациите на площад "Таксим" и парка "Гези".

В Анкара и Мерсин силите на реда отново използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат участниците в демонстрациите срещу правителството на Ердоган.

Намесата на полицията се е наложила, след като протестиращите не са реагирали на призивите да прекратят протестните действия.

В Истанбул и в много други градове продължават т.нар. "стоящи протести", при които демонстрантите застават на едно място мълчаливо в знак на солидарност с пострадалите при насилието срещу протестиращите. 

На централния истанбулски площад "Таксим" излезе и момиче по бикини, съобщи Си Ен Ен Тюрк. 

Жената била облечена в сребрист бански и със слушалки в ушите започнала да танцува пред погледите на любопитните минувачи. Особено бурно я аплодирали мъжете. По този начин момичето изразило своята солидарност към протестиращите в страната, които през последните дни стоят мълчаливо на площада. 

При протестите срещу правителството досега загинаха четирима души, а близо 8000 са ранени. Oрганизации на лекарите вече осъдиха управляващите за прекомерната употреба на сълзотворен газ, който по думите им се използва като "химическо оръжие". 

Синдикатите в Турция решиха да създадат специална група за пълно разследване на действията на полицията при разрушаването на палатковия лагер в парка "Гези”.

Групата включва представители на академичната общност и известни адвокати. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?