Сблъсъците в Ливан продължиха и през нощта

Сблъсъците между поддръжници и противници на сирийския президент Башар Асад в Ливан продължиха и през нощта срещу понеделник.

 

Жена почина от огнестрелна рана в северния ливански град Триполи след тежки въоръжени сблъсъци, съобщи ДПА. Най-малко шест души бяха ранени в престрелките тази нощ в Бейрут между сунити и шиити.

 

Армията е успяла да се намеси и да възстанови реда тази сутрин в двата квартала на столицата, където са се водили престрелките.

 

Ливан бе обхванат от вълнения, след като антисирийски шеф на разузнаването Уисам ал Хасан бе убит в петък с кола-бомба в Бейрут. Опозицията обвини Дамаск за атентата и поиска оставката на подкрепяното от Хизбулла правителство на премиера Наджиб Микати.

 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обеща на премиера на Ливан Наджиб Микати помощ в разследването на атентата и призова местните лидери да работят заедно за стабилността на страната.

 

В. "Ню Йорк таймс" коментира, цитиран от БТА, че крехката структура на Ливан се е разклатила в течение на продължителното сирийско въстание, но е успяла да се задържи, след като политически и религиозни лидери успокоиха снощи уличните протести, избухнали след емоционалното погребение на Уисам ал Хасан.

 

Внезапните изблици разкриха скритото, подмолно напрежение, което обхвана Ливан през по-голямата част от 19-месечното въстание срещу правителството на Асад. Избухването на насилието вчера отрази разпалващия се гняв от убийството на сунитски граждани в Сирия от съюзници на алауитската секта на Асад.

 

Лидери от всички фракции обаче изглежда осъзнават, че разпалването на огъня може лесно да прерасне в бушуващ пожар. Бившият премиер изтъкнат сунитски политик Фуад Синьора отправи критики към правителството по време на погребението вчера с думите, че ливанският народ няма да приема повече "правителство на убийци".

 

Само след няколко часа той се появи в новините и призова за спокойствие, отхвърляйки уличните протести като начин да се смени правителството. Мнозина други отправиха подобни призиви, в това число шейх главният мюфтия на сунитите Мухамад Кабани, който каза, че улицата не е начин да се решат проблемите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят