Сближаване на Русия, ЕС и Украйна за газовия транзит

Очаквано няма конкретни договорки, експерти смятат, че Москва не може да спре кранчето от 2020 г.

Сближаване на Русия, ЕС и Украйна за газовия транзит

В края на октомври предстои нов кръг от преговорите на политическо равнище между Русия и Украйна за пренос на газ към ЕС. Това съобщи в четвъртък след третата подобна среща заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той отбеляза, че днешните политически преговори за подписването на нов дългосрочен договор между двете държави за преноса на газ очертали сближаване на вижданията. Обсъдени са били въпросите за срока на договора, тарифите и пренасяните обеми. Руската страна е изразила готовност новият договор да отговаря изцяло на правилата на ЕС.

В тристранните консултации са участвали енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел..

Шефчович уточни, че газовите хранилища в ЕС са 98 на сто пълни. По неговите думи ЕС има готовност за всякакви събития. Еврокомисарят изрази надежда договорът да бъде сключен до края на годината. Той отбеляза, че удължаването на действащия договор не е възможно заради промени в украинските дружества и въведените изменения в европейското законодателство. Затова той определи като спешна нуждата от постигане на споразумение преди края на декември.

Предложението на Еврокомисията към Русия и Украйна е нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос на газ през украинската газопреносна система. Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита на газ. Москва обаче предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня агенцията.

Без особени надежди

Руската агенция ТАСС коментира, че няма особени надежди за това страните да се договорят за транзита. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви,че в четвъртък не бива да се очакват каквито и да било конкретни договорености.

Същото смятат и експерти, с които от агенцията са разговаряли.

"До края на годината може и да се постигне нещо, но конкретно при тези преговори – съмнявам се. Засега няма конкретни предложения, освен продължаването на споразумението с година", коментира анализаторът от "Финам" Алексей Калачев. Затова, според него, сега ще се преговаря принципн.

Съдебното решение за ОПАЛ променя играта

Във всеки случай Русия не може от 2020 г. да се откаже от износа на газ в Европа през Украйни, особено отчитайки ситуацията с решението на европейския съд да анулира представения от Еврокомисията пълен достъп до мощността на германския газопровод ОПАЛ, който е свързан със "Северен поток", отбелязва ТАСС. Затова двете страни ще са принудени да постигнат някаква договорка.

Само преди дни съдът на Европейския съюз отмени предоставеното на "Газпром" от Брюксел през 2016 г. изключение от европейското изискване операторът на газопровода да осигурява половината мощност за независими търговци. Така руският монополист можеше да ползва целият капацитет от 36 млрд. куб. м годишно. Това моментално се отрази на износа през "Северен поток" до Германия и започна да се увеличава транзитът през Украйна.

Решението на Съда на ЕС може да бъде обжалвано от Европейската комисия в следващите два месеца и половина, но крайното решение ще отнеме време и това коренно променя позициите в преговорите за продължаване на руския газов транзит през Украйна.

По думите на Шефчович, целта на сегашните консултации е да се постигне дългосрочен договор за Киев, за да може да се гарантира привлекателността на украинската газова мрежа за инвеститори в нейната модернизация.

По информация на ТАСС Брюксел ще предложи на Киев и Москва да  подпишат десетгодишен договор за задължителен транзит през територията на Украйна на не по-малко от 60 млрд. куб. м годишно.

Русия има друг поглед на нещата. Руският министър на енергетиката Александър Новак посочи, че Москва е готова да продължи контракта, но само за година. Той обаче не изключва и други варианти. Киев се надява да с епостигне търсената от Брюксел сделка, защото в противен случай би била лишена от 3 млрд. долара годишни приходи от транзитните такси.

Възможност и за чисто пазарни доставки

По време на разговорите ще бъде обсъдено и отделянето на украинската газопреносна мрежа от "Нафтогаз", за Киев пое ангажимент да се случи от 1 януари 2020 г. Преди ден украинскияьт министър на енергетиката и околната среда Оржел каза, че ще се създаде отделно дружество под шапката на финансовото министерство.

Експерти смятат, че да се говори еднозначно за по-нататъшната конфигурация на тарнзита е рано, заради множеството противоречиви сигнали, отбелязва ТАСС. Съгласно договореностите си с ЕС, Украйна е длъжна да започне да работи по европравила и не само да отдели мрежата си от "Нафтогаз", но и да започне да продава капацитетите ѝ на търгове, както и да създаде независим регулатор, а досега нищо не е направено в тази посоча.

Източник на руската агенция от европейските енергийни среди смята, че ако тези изисквания бъдат изпълнени, дори може руският газов транзит да продължи да минава през Украйна без нов договор.

Според Калачев, тази възможност буквално би преобърнала напълно играта и ще трябва да действат други механизми. По думите му това от една страна ще създаде по-пазарни и по-прозрачни правила, но от друга – е заплаха за "Газпром", тъй като може количествата да бъдат продадени на европейски посредници и реално газът да се купува на границата на Русия с Украйна.

Мария Белова от Vygon Consulting отбелязва, че във всеки случай транзитът на руски газ през Украйна може да бъде продължен по временна схема.

Всички експерти обаче са на мнение, че постигането на някакво решение е особено важно.

Подобна бе ситуацията в края на 2008 г., когато Киев и Москва не успяха да се споразумеят за продължаването на доставките за украинския пазар, в резултат на което на 1 януари 2009 г. Русия спря кранчето на газа за страната, твърдейки, че продължава да осигурява количества за транзит, но те се отклоняват от "Нафтогаз" за нуждите на Украйна. Това доведе до най-сериозния срив на газовите доставки в Европа посред зимата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?