Сбогом на Мастер Стефан Данаилов

Поклонението пред любимия на поколения актьор ще е на 2 декември в Народния театър

Сбогом на Мастер Стефан Данаилов

В сряда в полунощ след продължително боледуване е издъхнал любимият на няколко поколения българи актьор Стефан Данаилов. Той оставя след себе си над 150 роли в киното, театъра и телевизията и обичта на много хора. За стотици известни днес актьори той завинаги ще остане техният Мастер. Данаилов остави следа и в политиката със своите шест мандата като депутат на БСП и като министър на културата.

Поклонението пред него ще е на 2 декември във фоайето на Народния тератър "Иван Вазов" в София от 11 часа.

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба... Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!". С тези думи Народният театър "Иван Вазов" съобщи за кончината на актьора, който прекара последните си дни на легло във Военномедицинка академия. Въпреки всички усилия на лекарите, които преди седмици го извадиха от кома, той си е отишъл малко след полунощ.

Паметта на легендарния актьор, който след по-малко от две седмици щеше да навърши 77 години, бе почетена с едноминутно мълчание в парламента, където като народен представител имаше ярко присъствие и често се опитваше да влезе в ролята на смирител на политическите страсти.

"Напусна ни нашият скъп приятел и колега, големият актьор и човек, Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи, както на сцената, така и в знакови за филмовата ни история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

С песента "Без сълзи", изпълнена от Стефан Данаилов, и с думите "Сбогом! Беше голям мъж!", премиерът Бойко Борисов отдаде почит на големия български актьор в профила си във Фейсбук.

Учител по непресторено рицарство

"Стефан Данаилов беше и си остава наш учител по непресторено рицарство", коментира държавният глава Румен Радев, който бе издигнат за надпреварата в президентските избори от инициативен комитет с участието на актьора.

"Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта", каза още той в съболезнованията си по повод смъртта на Данаилов.

"До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ", каза още президентът.

"Дано всички, които се докоснахме до силния човек Стефан Данаилов, да сме успели да почерпим поне частица от неговата вяра, енергия, жажда за живот и справедливост, смелост, непримиримост. Дано сме се научили да не се предаваме, да не се страхуваме да казваме със силен глас истините, в които вярваме", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова и посочи, че поколенията българи, имали честта да живеят в едно време с великия Ламбо, са щастливци.

"Забранил съм на всички да ме жалят"

Тя припомня думите на актьора "Забранил съм на всички да ме жалят" и подчертава, че той с ведрото чувство за хумор и непоправим оптимизъм винаги е преминавал изпитанията на съдбата.

"България загуби един от големите си синове, човек, който беше обичан и ще бъде обичан от милиони хора. Вселена беше той от талант, емоция, от мъдрост", каза пред журналисти в парламента Корнелия Нинова, лидер на БСП, която често се възползваше от популярността на актьора с това, че обичан от хората, за свои политически кампании.

Нинова и Данаилов, който се беше превърнал в емблема на БСП, сн. БГНЕС

"Ние от БСП загубихме един от най-авторитетните си хора и опора. Аз лично загубих втори баща. След смъртта на татко, той ми беше като баща. Много го обичам, да почива в мир, никога няма да забравим Ламбо и ние, и милиони българи", каза Нинова през сълзи.

"Със Стефан Данаилов си отива една епоха!", заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов от Париж, където е на посещение. Той изказва дълбоката си скръб за един голям талант, за един голям актьор и скъп негов приятел. "Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!", допълва Рашидов в съобщение, разпространено от ръководената от него комисия.

"Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна... Сбогом, Мастъре!", написа във Фейсбук министърът на културата Боил Банов, който е режисьор.

"Велик мъж си отиде, велик - не само като актьор, но и велик мъж като човек. Много ми е трудно в момента да говоря, защото той ми беше и личен приятел и от него съм видял само добро", коментира и народният представител Славчо Атанасов от "Обединени патриоти".

"Такива мъже като него се раждат един път на сто години. Това е огромна загуба за българската държавност, за българската култура и изобщо за българската духовност", каза още  депутатът.

Не е личност, за която може да говориш в минало време

"Нека да го запомним с многото невероятни роли, които остави и с огромното му сърце", каза актрисата Нона Йотова. "Стефан ще го запомня с изключителната личност, която е той. Затова не мога да говоря за него в минало време. Мисля, че личности като него са със собствена светлина и винаги остават в сърцата на хората", сподели Йотова, цитирана от БТА.

Смъртта застигна Стефан Данаилов на легло. През лятото той се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца беше приет във ВМА заради тежко заболяване на белите дробове. През 2018 г. той обяви, че страда от Паркинсон. Само преди 4 години успя да се излекува от онкологично заболяване, което дойде след смъртта на съпругата му Мария през 2014 г. Тогава той сподели, че кончината ѝ го е съкрушила. Двамата нямат деца, но той отглежда като собствен син Росен Цанков, който е от предишния ѝ брак с режисьора Вили Цанков. Има син от актрисата Ирен Кривошиева Владимир Данаилов, който е на 33 години.

Дебютът му предначерта следите, които ще остави

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Дебютът му в в киното е през 1956 г. Тогава той е на 13 години и участва в детско-юношеския филм "Следите остават" по сценарий на Павел Вежинов.

Първата му роля в "Следите остават"

През 1966 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство "Кръстьо Сарафов" при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Към актьорската професия го насочва съпругът на сестра му Росица - актьорът Иван Кондов, който го подготвя и за кандидат-студентските изпити във ВИТИЗ, припомня БТА.

Славата го сполита след като през август 1969 г. излиза на екран телевизионния сериал "На всеки километър". Моментално 27-годишният Стефан Данилов, който изпълнява във филма ролята на майор Деянов, и партньорът му Григор Вачков (Митко Бомбата) стават звезди. Тази роля му дава и международна известност. Години по-късно Данаилов признава, че това го е главозамаяло за известно време.

С неподражаемия Григор Вачков в "На всеки километър"

Следват филмите "Князът" и "Черните ангели", които му носят още по-голяма популярност. За участието си в тях той е удостоен през 1969 г. с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна.

"Ти знаеш ли, че имаш страаашни очи!"

Популярни са и ролите му в "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Сватбите на Йоан Асен", "Топло" и "Дами канят". Репликата на героя му автоинструктур Яким от "Дами канят" към клиентките му: "Ти знаеш ли, че имаш страаашни очи" стана иконична.

Скечовете от началото на 1980-те, в които той се шегуваше с приликата си с френския актьор Ален Делон, също оставят ярък спомен от представянето му като Ален Данаилов или Стефан Делон.

Данаилов има и участие и в редица международни копродукции. Под ръководството на италианския режисьор Луиджи Перели Стефан Данаилов е участвал в седмия сезон на италианския сериал "Октопод" (1994), в минисериала "Рекет", в сериалите "Дело по съвест" и "Дълбоко в сърцето", които му носят голяма популярност в Италия.

В последните години отбеляза участия и в българските телевизионни сериали "Стъклен дом" (2010) и "Фамилията" (2013).

В театъра Стефан Данаилов започва да играе през 1966 г. в Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Първата му голяма роля обаче е през 1973 г. в постановката "Коварство и любов" на Фридрих Шилер в Театъра на народната армия в София.

Почит и обич за Мастера

От 1988 г. Стефан Данаилов преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". През 1995 г. е избран за доцент, а през 1999 г. за професор. Сред своите възпитаници и студенти Стефан Данаилов е известен като Мастер и те постоянно му засвидетелстват своята почит и обич.

Другите му известни прякори са бате Серго и майор Деянов, появили се след участието му в сериала "На всеки километър". Прякорът му Ламбо, с който е известен сред приятелите си, е в наследство от баща му полк. Хараламби (Ламби) Данаилов.

В периода от 2005 до 2009 г. при управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев той е министър на културата. През 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.Той има седем мандата като народен представител.

Преди това Стефан Данаилов става член на БКП през 1975 г. Бил е секретар е на първичната партийна организация в Народния театър, както и член на Ленинския районен комитет на БКП.

Прощаваме се с големия актьор Стефан Данаилов на 2 декември, понеделник в 11 ч. в Народния театър, съобщиха от Съюза на артистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България