СБП връчва годишната си награда за поезия "Георги Джагаров"

Съюзът на българските писатели (СБП) ще връчи националната литературна награда "Георги Джагаров" на 14 юли от 11.00 ч. в книжарницата на "София прес", на ул. "Славянска" 29. Това съобщиха в петък от писателската организация.

Наградата е учредена през 2004 г. и досега нейни носители са били Михаил Белчев, Ваня

Петкова, Ивайло Балабанов, Никола Инджов, Филип Хорозов, напомнят от СБП.

Името на Георги Джагаров днес е почти забравено, но той бе една от водещите фигури на българския полит-културен живот в социалистическа България.

Кратката биографична бележка в Уикипедия очертава основните моменти от биографията му.

Роден е през 1925 година, умира през 1995 г.

Завършва литературния институт "Максим Горки“ в Москва. Работи като редактор във вестник "Литературен фронт“ (единственият централен литературен седмичник - б.р.) и като драматург в Младежкия театър. Членува в редакционните колегии на списанията "Пламък“ и "Родна реч“.

Развива обществена дейност като председател на Съюза на българските писатели и дългогодишен заместник-председател на Държавния съвет.

Като член на ЦК на БКП на пленума през 1973, на който се обсъжда идеята България да стане 16-та република на СССР, казва: "Едва ли е нужно и аз да подчертавам, че и с този доклад другарят Тодор Живков прояви онези качества, които ние отдавна познаваме, за които го уважаваме и обичаме като мъдър и прозорлив ръководител на България, онези качества, които му спечелиха име на един от най-изтъкнатите дейци".

Споделяне

Още по темата

Още от