СБУ настоява за безплатни учебници от 2 до 4 клас

Връщане на безплатните учебници за всички ученици от втори до четвърти клас и за учениците от социално слаби семейства до осми клас да бъде предвидено в бюджета за следващата година. За това ще настоява синдикатът на българските учители (СБУ) пред Министерството на образованието и науката.

Синдикатът ще предложи до 2008 г. всички ученици до осми клас да имат право на безплатни учебници, съобщи председателят на синдиката Янка Такева. СБУ е взел решение за тази инициатива след поредица от срещи с учители, директори на училища, родители, представители на общините и на неправителствените организации, на които е било обсъдено каква трябва да е адекватната държавна политика в средното образование.

Синдикатът изрази положително отношение към промените в Закона за народната просвета. Позицията на СБУ е, че достъпът до образование няма да бъде ограничен с приемане на промените, предвиждащи прием на ученици в първи, пети, седми, осми и девети клас в държавните и общински училища.

"Българското образование трябва да отговори на обществената поръчка и е нормално да има избор на децата според способностите им", заяви Такева, според която профилираният прием в паралелките и училищата по изкуствата не нарушава конституционното право за равен достъп до образование.

"Никой не е казал, че за масовите училища ще има план-прием", каза още председателят на синдиката.

Законопроектът на МОН не бе гласуван от парламентарната комисия по образованието и науката, като сред посочените мотиви беше наличието на противоконституционни текстове в него.

Предложението за оттеглянето на проекта беше на депутата от ДПС и зам.-председател на комисията Лютви Местан. Той обясни, че групата на ДПС няма да подкрепи предложените промени, тъй като не са съгласни с някои от текстовете.

Подобно становище представи и депутатът от ОДС Иван Иванов. Според него някои от поправките, засягащи средното образование, противоречат на конституцията. И двамата обаче не уточниха кои са спорните текстове.

Законовият текст няма императивна форма, няма текст, който да ограничава приема, и не се говори за приемен изпит, а за проверка на способностите, заяви днес и юрисконсултът на синдиката на учителите Стоядин Панов. По думите му законопроектът дава възможност на всяко дете да стане ученик, а на специализираните училища да направят подбор на възпитаниците си.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: