Счетоводителка в софийски дом за стари хора откраднала над 200 хил. лв.

Сериозни финансови злоупотреби е открила проверка на Столична община в Дома за възрастни хора с деменция в кв. "Княжево", съобщи във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова.

Засечени са били 69 нерегламентирани плащания на обща  стойност 213 790 лева. Директорът на дома Параскева Бърнева е уволнена, а по случая е образувана преписка в  прокуратурата. Също така е била възложена проверка на всички 44 звена за социални услуги в София.

Директорът на звеното за вътрешен контрол в общината Ботьо Ботев коментира, че в дома в "Княжево" става въпрос за "чиста кражба" от страна на главната счетоводителка Снежана Стоенчева.

Финансовите злоупотреби са ставали в периода 2008 до 2010  година. Проверяващите са установили, че една трета от банковите тегления не са отразявани в  касовите документи на дома.  Парите, които са били присвоявани, са били оправдавани с фалшиви документи.

През 2009 година е имало кражба, при която е изчезнала метална каса с документи, за която сега е установено, че е инсценировка. Проверяващите ще прегледат и документите за финансовите операции от 2002 година досега.

За миналата година дирекция "Вътрешен одит" към общината е извършила 48 проверки в общински структури, каза още Фандъкова. Сред проверките са продажбата и отдаването под наем на общински  жилища в четири столични района, медицинските услуги в детски  градини и училища, работата по инвестиционния контрол в зелената система, работата на  "Екоравновесие", както и работата на  осем дирекции на общината и половината районни администрации.

 Проверени са и общинските дружества "Втора МБАЛ", "Егида-София", "Метрополитен", "ВиК-София" и три ДКЦ-та.  Звеното за вътрешен контрол е проследило работата на "Столичен автотранспорт", "Озеленяване", "ЦГМ", "Пета МБАЛ", "Лозана".  

След проверката на Пета градска болница е образувано досъдебно  производство. Проверката там е заради изчезнали 180 хил. лв. по вина на бившия главен счетоводител на здравното заведение.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?