Счупеното огледало на жената на Сидеров доведе до искане на оставки и лансиране на конспирации

Счупеното огледало на жената на Сидеров доведе до искане на оставки и лансиране на конспирации

Счупено огледало на автомобила на съпругата на Волен Сидеров Деница, предизвика серия от събития, приличащи на буря в чаша вода. Въпреки това обаче сагата, започнала в петък вечерта, до понеделник ескалира и придоби няколко сюжетни линии, сред които поискани оставки от страна на "Атака" на вътрешния министър, шефа на ДАНС и обвиняване на съдия в корупция.

Всичко започва в петък вечер, когато съпругата на Сидеров Деница и нейна приятелка се придвижват с джипа на Сидерова по столичния булевард "Симеоновско шосе". Според МВР между техния автомобил и друг "е настъпило леко пътно-транспортно произшествие". Двете коли се разминали очевидно твърде близо една до друга и засегнали страничните си огледала.

"След инцидента, за който не е подаван сигнал на единния телефонен номер 112, водачът на единия джип започнал да обижда шофьорката на другия автомобил. Жената успяла да се оттегли. В района на бул. "Г.М. Димитров" тя била застигната от мъжа, който я принудил да спре, излязъл от джипа си и насочил словесната си агресия към нея", съобщиха от МВР.

Любопитен момент е, че МВР пуска в събота не едно, а две прессъобщения по случая. Също така незнайно как случайни свидетели на случая са станали евродепутатът Николай Бареков и бившият депутат от партията на вицепремиера Валери Симеонов Димитър Байрактаров.

На мястото на инцидента моментално пристигнал екип на партийната телевизия на "Атака" "Алфа". Тя излъчи разказ на Сидерова за това как е била следена, обиждана и уплашена до смърт. Важен момент е, че според нейния разказ човекът, който я е засякъл и извършил всички последващи "беди", сам повикал стоящите наблизо полицаи.

Във версията на вътрешното министерство "наблизо патрулиращ полицейски екип забелязал случващото се и веднага се отзовал на място, за да прекрати агресивното поведение на шофьора". Тук е и разковничето – шофьорът е 40-годишен судански гражданин – Мажди Гандур.

Като по команда на мястото се появява и съпругът на Сидерова, който започва да държи сметка на полицаите как си вършат работата. Освен това лидерът на "Атака" изисква от униформените да му предоставят данните на другия замесен шофьор, което му е отказано.

Полицаите тестват за алкохол Деница Сидерова и Мажди Гандур. След отрицателните тестове на суданския гражданин е съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, тъй като свидетелството му за управление на МПС не било валидно за територията на България. Автомобилът е дерегистриран и регистрационните табели са свалени на място.

Сагата с огледалото обаче не приключва дотук. Очевидно преценил, че действията на полицията по случая не са достатъчни лидерът на "Атака" иска оставката на новоназначения вътрешен министър Младен Маринов. Шефът на МВР обаче обяснява, че действията на полицаите по случая "Сидерова" са били безукорни и по закон. И че оставката си я носи в джоба.

Фейсбук разследване на Сидеров доведе до извод за "Ислямския свят"

Сидеров обаче не е доволен и провежда разследване в социалната мрежа "Фейсбук", където в профила на Гандур открива, че той е бил военен.

Част от "скандалните факти", на които се натъква Сидеров е и , че саудитският гражданин "общува с хора от различни националности, но най-вече от Судан, пътува много, включително и до Германия, където прекарва няколко месеца. За себе си посочва още, че е работил и в Дубай."

След "разследването" лидерът на "Атака" решава, че трябва да отправи серия въпроси на Младенов, чиято оставка вече е поискал, както и на шефа на ДАНС Димитър Гепоргиев.

Питанията, които той поставя на база своите фейсбук-наблюдения след счупеното огледало, са следните:

Какви са икономическите, бизнес и военни връзки на Мажди Гандур с лица и организации от Ислямския свят?

Какви процесуални действия бяха извършени след неговия опит да причини телесни повреди или да отнеме живота на съпругата ми Деница Сидерова?

Повдигнато ли е обвинение и какво на лицето Мажди Гандур?

Защо на 6.10.2018 г. задържаният Мажди Гандур беше изведен през таен изход от 4-то РПУ?

Къде се намира в момента и има ли мярка за неотклонение?

За зла участ обаче според шефа на контраразузнаването Гандур няма общо с "Ислямския свят", заради което Георгиев прехвърля топката на МВР. Отказът му ДАНС да се занимава с казуса става повод Сидеров да поиска и неговата оставка, като междувременно публикува свой разговор с него във фейсбук.

Районният съд с безпрецедентна декларация

Междувременно партийната телевизия се занимава почти ежеминутно с топтемата за огледалото на Деница. Каналът стана причина и за безпрецедентна декларация от страна на Софийския районен съд.

Протестът на магистратите дойде в резултат на надпис, излъчван от медията, който гласи:

"Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“.

Партийната телевизия очевидно е разярена от факта, че по "тежкия инцидент" с огледалото СРС е приел, че няма данни за извършено нарушение дори на Указа за борба с дребното хулиганство и не е постановил задържане на 40-годишния мъж.

С многократното излъчване на този материал по недопустим начин се засяга не само лично човешко достойнство и добро професионално име на нашия колега, но и независимостта на съдебната власт и доверието на обществото в нея. Ето защо отново остро се противопоставяме на използването на подобни квалификации по отношение на съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и спазване на професионалните етични стандарти", пишат магистратите от най-големия съд в страната по повод внушенията на телевизията.

Междувременно сличаят предизвика и политически спекулации, като най-сериозната сред тях е дали подадената оставка на координатора на Атака Светлозар Лазаров не е защото партията подгрява с "инцидента" назначаването му за главен секретар на МВР, какъвто той бе в предходния мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България