Счупи се една от старите върби пред софийската църква "Св. Седмочисленици"

Сн. Mediapool

Една от старите върби пред църквата "Св. Седмочисленици" в столицата се счупи в понеделник следобед. Това се случи, докато в градината имаше хора, но пострадали няма.

От Столичната община обясниха, че служители на дирекцията "Зелени системи" са изпратени на място, за да проверят каква е причината за прекършването на дървото. Няколко часа по-късно мястото беше разчистено. Директорът на дирекцията Димитър Данчев обясни, че вероятно върбата е паднала заради силните пориви на вятъра и гнилостните процеси, които се виждат в сърцевината на ствола, но са невидими отвън. "Дървото се е прекършило на най-слабото място", коментира Данчев пред Mediapool.


Сн. Mediapool

Той добави, че допълнителен фактор за падането на дървото вероятно е и това, че то все още има листа, а това увеличава съпротивлението при поривите на вятъра.

Върбите пред църквата "Св. Седмочисленици" са едни от символите на градината около храма, която е и паметник на културата. Състоянието на другото дърво също ще бъде оценено и ако се окаже, че то също е опасно, може да бъде премахнато.


Сн. Mediapool

На мястото на падналата върба ще бъде засадена нова с максимално големи размери. Това щяло да стане до ден-два. Ако се наложи, премахване и на другата върба, на нейно място също ще бъде засадено ново дърво.

През миналата година се заговори, че двете върби ще бъдат отсечени при ремонта на градината и ул. "Граф Игнатиев", но това се оказа невярно. След обновяването по все още съществуващото дърво имаше доста изсъхнали клони, които бяха премахнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?