Счупи се една от старите върби пред софийската църква "Св. Седмочисленици"

Сн. Mediapool

Една от старите върби пред църквата "Св. Седмочисленици" в столицата се счупи в понеделник следобед. Това се случи, докато в градината имаше хора, но пострадали няма.

От Столичната община обясниха, че служители на дирекцията "Зелени системи" са изпратени на място, за да проверят каква е причината за прекършването на дървото. Няколко часа по-късно мястото беше разчистено. Директорът на дирекцията Димитър Данчев обясни, че вероятно върбата е паднала заради силните пориви на вятъра и гнилостните процеси, които се виждат в сърцевината на ствола, но са невидими отвън. "Дървото се е прекършило на най-слабото място", коментира Данчев пред Mediapool.


Сн. Mediapool

Той добави, че допълнителен фактор за падането на дървото вероятно е и това, че то все още има листа, а това увеличава съпротивлението при поривите на вятъра.

Върбите пред църквата "Св. Седмочисленици" са едни от символите на градината около храма, която е и паметник на културата. Състоянието на другото дърво също ще бъде оценено и ако се окаже, че то също е опасно, може да бъде премахнато.


Сн. Mediapool

На мястото на падналата върба ще бъде засадена нова с максимално големи размери. Това щяло да стане до ден-два. Ако се наложи, премахване и на другата върба, на нейно място също ще бъде засадено ново дърво.

През миналата година се заговори, че двете върби ще бъдат отсечени при ремонта на градината и ул. "Граф Игнатиев", но това се оказа невярно. След обновяването по все още съществуващото дърво имаше доста изсъхнали клони, които бяха премахнати.

Споделяне

Още по темата

Още от България