Сделка или не? ГЕРБ отваря път на Борис Бонев към ръководството на общинския съвет

Борис Бонев сн. БГНЕС

ГЕРБ в петък даде ход на очакваната промяна в правилника за работа на Столичния общински съвет (СОС), която ще позволи на Борис Бонев от "Спаси София" да стане заместник-председател на градския парламент. По сегашните правила това е невъзможно, защото Бонев е независим общински съветник и нe може да бъде предложен и избран за поста.

Предложението на ГЕРБ е и съветниците без група в местния парламент да могат да бъдат избирани в ръководството на съвета, ако получат повече от половината гласове в своя подкрепа. То бе обявено от председателя на СОС Елен Герджиков. Реално от него освен Бонев може да се възползва и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също няма група в съвета. "Атака" обаче вече има зам.-председател на общинския съвет и това е другият общинар от "Атака" Борислав Иванов, който е част от групата "Патриоти за София", в която освен него влизат и съветниците от ВМРО.

Преди десет дни неуспелият граждански кандидат за кмет на София Борис Бонев обяви, че е абсурдно да бъде обвиняван в колаборация с ГЕРБ. Според него управляващата партия знае, че няма как да получат тази подкрепа. И въпреки това ГЕРБ продължава да помага на Бонев да стане заместник-председател на общинския съвет, каквото е неговото желание.

Политическата интрига между ГЕРБ и Бонев стана публично достояние още на първата сесия на СОС, когато бе проведен тайният вот за председател на съвета. Елен Герджиков спечели пред своите конкуренти от БСП и "Демократична България".

Гласовете обаче се разделиха буквално по броя на общинските съветници в политическите групи. Кандидатът на БСП получи 15 гласа, колкото са общинарите на БСП. Кандидатът на "Демократична България" получи 12 гласа, колкото са общинарите на коалицията. Елен Герджиков получи 33 гласа, колкото са хората от ГЕРБ, ВМРО, "Атака" и Борис Бонев.

И досега Бонев, който стана общински съветник с обещание да работи за налагане на максимална публичност, отказва да каже за кого е гласувал.

"Обвиненията, че съм дал гласа си за Елен Герджиков и че съм му осигурил подкрепа, не са верни, понеже ГЕРБ и ВМРО си имаха мнозинство, с или без моя глас, независимо за кого съм го дал”, каза Бонев пред бТВ. Това, че Герджиков е имал достатъчна подкрепа е вярно, но това не изключва възможността Борис Бонев да го е подкрепил с гласа си.

Най-популярното лице на гражданската инициатива "Спаси София" не крие амбициите си да стане заместник-председател на общинския съвет. Той казва, че има право на това, защото "Спаси София" събра на местния вот 48 000 гласа, или 10.7% от всички гласове.

ГЕРБ предлага и други поправки в правилника на съвета. Те включват възможността питания и точки от граждани да могат да се включват в дневния ред на заседанията ан общинския съвет. За да стане това, те трябва да бъдат одобрени от председателите на съответните комисии.

Въвежда се и своеобразен контрол върху работата на районните кметове. Общинските съветници да могат да отправят питания и към тях, а не само към кмета Йорданка Фандъкова, предлагат от ГЕРБ. Това предложение се мотивира с намерението на Фандъкова на районните администрации да се предостави по-голяма самостоятелност и догодина те да получат част от допълнителните средства от вдигането на данъка върху сделките с имоти за свои проекти.

Ако предложението на ГЕРБ бъде прието, заседанията не само на общинския съвет, но и на неговите комисии вече ще се излъчват онлайн. Освен това ще се публикуват и протоколи от заседанията на комисиите и от тези на съвета, както и поименното гласуване от тях. Докладите с проектите за решения ще се публикуват на страницата на общинския съвет, преди да се гледат от комисиите. В момента това не се прави, а за обществото решенията стават ясни, след като бъдат приети. Изключение са по-важни решения като наредбите, бюджетът, както и точките, предлагани от главния архитект, който и сега се публикуват предварително.

Председателят на СОС Елен Герджиков коментира и предложението на "Демократична България" да се даде по-голям срок на общинските съветници да се запознават с предлаганите им администрацията и от други съветници доклади. В момента този срок е три работни дни. От "Демократична България" искат той да се удължи на 5 или 7, за да може документите да бъдат прегледани обстойно, включително и от експерти. Според Герджиков обаче това ще забави работата на съвета и ще блокира администрацията, тъй като в някои случаи приемането на едно решение може да отнеме месец и половина. В същото време докладите били дълги средно 3 - 5 страници и трите работни дни достатъчно време, за да се запознае всеки общински съветник с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България