Сделка между ГЕРБ и концесионера вдига сметките за вода в София с 20 ст. на кубик

“Софийска вода” с мандат да работи до 2035 г., концесията изтича 10 години по-рано

Сделка между ГЕРБ и концесионера вдига сметките за вода в София с 20 ст. на кубик

С политическа сделка се подготвя вдигане цената на водата с 20 ст. за кубик на столичани. Условието, което трябва да бъде изпълнено, за да удовлетвори Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) исканото “Софийска вода” поскъпване, е ремонтите на концесионера, който годишно инвестира средно около 40-50 млн. лв., да бъдат поети от фирми близки до управляващата партия. Това разказаха източници на Mediapool от “Софийска вода” и общински съветници.

 

От близо половин година “Веолия”, която е мажоритарен собственик на “Софийска вода”, иска увеличение на цената с 20 ст. за кубик. Столична община обаче е против.

 

В началото на годината ръководството на “Веолия” дори имаше среща с премиера Бойко Борисов по този повод, но и до ден днешен ДКЕВР не се е произнесла по искането на концесионера.

 

За последно цената на водата на столичани беше вдигната на 1 февруари 2011 г. с 9.4% и достигна 1.40 лв. без ДДС за кубик.

 

Първата стъпка от плана е в ход

 

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ Столичният общински съвет (СОС) одобри промени в съвета на директорите на “Софийска вода”.

 

От борда излизат двама именити шефове на общински дружества - Камен Манев и Николай Александров. До началото на 2012 г. Манев беше изпълнителен директор на “Софийски имоти”, но бе сменен след отстраняването на бившия председател на СОС Андрей Иванов.

Николай Александров дълги години беше общински съветник от СДС, а след това и изпълнителен директор на общинското дружество “Паркинги и гаражи”.

 

На тяхно място в борда на "Софийска вода" влизат Руслан Кенаров, Стефан Пелтеков и Цветан Гергов. Руслан Кенаров е изпълнителен директор на общинското ВиК, а Стефан Пелтеков влезе в директорския борд на дружеството през януари 2012 г.. Пелтеков е собственик на “Теос 2001”, която продава автомобилни гуми. Цветан Гергов пък има дялове в строителната фирма “БЕ 2” и в периода 2003 – 2005 г. е придобил шест общински парцела за строеж чрез замяна, сочи публичният регистър на сделките с общинска собственост.

 

Окончателно смяната ще стане факт на извънредно общо събрание на "Софийска вода" на 29 юни. След това се очаква новите договори за ВиК ремонтите да се сключват вече с други фирми.

 

За вълка и агнето

 

“Смяната се прави, за да се помогне на някой, който ни е помогнал по време на избори”, каза Любка Качакова от НДСВ. Вземете се разберете вътре в ГЕРБ и дайте читави хора, за да знаем, какво става в това дружество, призова Георги Кадиев от БСП.

 

Вкарването на Кенаров и Гергов в директорския борд на “Софийска вода” става при условията на конфликт на интереси, заявиха съветници от опозицията.

 

“Категорично обещавам, че фирмата на Гергов няма да участва в обществени поръчки на “Софийска вода””, каза Орлин Алексиев от ГЕРБ, вносител на предложението за директорските смени. Според него не може да се говори за никакъв конфликт на интереси.

 

“Кенаров е специалист в проектирането, Пелтеков – в управлението на обекти, а Гергов – в строителството. Така затваряме цикъла и защитаваме интереса на столичани в концесионера”, каза Николай Стойнев, другият съвносител на предложението.

 

“Колкото повече разкривате биографиите им, толкова повече се затъва в конфликт на интереси. Това е все едно да храниш вълк в стадо. Дали той ще има интерес да подобри угояването на овцете”, попита риторично Любомир Дацов от НДСВ.

 

Концесионерът с мандат на работа до 2035 г.

 

“Софийска вода” е с мандат да работи до началото на 2035 г., нищо че концесията изтича в края на 2025 г. Това става ясно от справка в търговския регистър.

 

Концесията не е удължена автоматично с още 10-години зад гърба на столичани, казаха от “Софийска вода” и общината.

 

Действително в концесионния договор има опция за удължаване на срока с още 10 години, но това ще стане при условие, че и двете страни са съгласни. Поради тази причина и операторът е регистриран с по-дълъг срок на действие.

 

Отчетът по изпълнението на концесионния договор показва, че има пропуски в изпълнението на концесията, каза Желю Бойчев от БСП. Той посочи, че съгласно документа не се изпълнява заложената инвестиционна програма, качеството на водата не е на необходимото ниво, а обществените поръчки са нагласени.

 

Все още не е публикуван в търговския регистър финансовият отчет на “Софийска вода” за 2011 г.. Според съветници дружеството е на печалба от около 30 млн. лв. Толкова беше тя и през 2010 г. Приходите от плащането на водата пък възлизаха на 111 млн. лв. през 2010 г., като в същото време просрочените сметки са в размер на 72 млн. лв., от които над 31 млн. лв. не са плащани повече от година.

 

Концесионерът отчита, че до края на 2010 г. е вложил 298 млн. лв. във ВиК мрежата на София. Той имаше задължение да инвестира в мрежата 153 млн. долара до 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?