Сделка на "Булгаргеомин" в Либия дадена на прокурор

Случай за неправомерно разпореждане с имущество на държавната "Булгаргеомин" в Либия е даден за проверка на главния прокурор Борис Белчев от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от икономическото ведомство във вторник.

В писмо до Велчев Димитров посочва, че са установени груби нарушения във връзка с продажбата на база "Синауен", машини и оборудване по концесиите „ЕПСА-80” на либийска територия, които са собственост на "Булгаргеомин". Незаконната сделка за около 900 хил. долара е била сключена през август.

Договорът е бил подписан с местна либийска фирма „Сашеротиат Ал-Наджах”, но според икономическото министерство той е невалидна, защото пълномощникът на дружеството в Либия Никола Гаганелов няма право да дава указания за продажба на имуществото, нито да го продава. Тъй като държавата притежава 100% от капитала на "Булгаргеомин" ЕАД, за извършването на подобни действия е необходимо изрично разрешение от министъра на икономиката и енергетиката, както и специално пълномощно от изпълнителния директор на дружеството.

По случая са били предприети действия от икономическото ведомство, външно министерство и българското посолство в Триполи, на либийската страна е връчена нота, с която се уведомява, че Гаганелов е разполагал  с пълномощно от „Булгаргеомин” единствено за уреждане на либийски плащания към дружеството, но  не и за други сделки.

Чрез МВнР миинстър Димитров поиска от либийската страна да обяви договора за продажба на базата, машините и оборудването по „ЕПСА-80” за нищожен. Благодарение на дипломатическата мисия сделката е спряна, а правомощията на Никола Гаганелов са прекратени.

Сега се очаква със случая да се заеме и прокуратурата.

Споделяне

Още от Бизнес