Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сделка с ЕК: Парите по "Околна среда" тръгват предсрочно, но за ВиК вместо за общините

Водните оператори може да излязат на борсата, за да се осигури финансиране на сектора

0 коментара
Сделка с ЕК: Парите по "Околна среда" тръгват предсрочно, но за ВиК вместо за общините

Европейската комисия ще пусне предсрочно парите по новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. преди България да е завършила водната реформа. В замяна българските власти са се съгласили средствата да не отидат за общините, както беше през изминалия програмен период, а за водните оператори на мрежата. Това стана ясно от изказванията на министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция във вторник, посветена на механизмите за финансиране на ВиК сектора у нас.

Тай като евросредствата през настоящия програмен период са крайно недостатъчни - 2.5 млрд. лв. при необходими 11.7 млрд. лв. за инвестиции във водния сектор, се обсъжда идеята водните оператори да излязат на борсата. По този начин секторът може да получи търсенето финансиране, съобщи министър Павлова.

Предсрочен пуск на 400 млн. лв. по "Околна среда"

"Убедихме Европейската комисия, че е наложително да се започне с изпълнението на ранни проекти", каза екоминистърът Ивелина Василева.

Така новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. ще започне още през тази година с изпълнението на водните проекти на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен-Долна Митрополия и на Смолян на обща стойност около 300 млн. лв.

Договорено е и изпълнението на други пет проекта за още 100 млн. лв. Те са в техническа готовност, но сторителните дейности по тях ще започнат през 2016 г., уточни министър Василева.

Това обаче става след като България е отстъпила пред искането на Брюксел ВиК операторите да бъдат бенефициенти по новата оперативна програма. По старата това бяха общините. Този спорен въпрос спъваше одобрението на ОПОС от Еврокомисията.

Според новите договорености водните оператори стават бенефициенти, а общините ще имат партньорска роля в процеса по изграждане и обновяване на ВиК инфраструктурата, обясни Василева. Тя уточни, че единственото изключение ще е Столична община, заради спецификата – ВиК мрежата на София е отдадена на концесия до 2025 г. За водните проекти на Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен и Смолян общините също ще са бенефициенти на средствата, защото проектите са подготвени през изминалия програмен период по старите правила, уточниха от Министерството на околната среда и водите пред Mediapool.

Предстои последният вариант на програма "Околна среда" да бъде разгледан във вторник от Съвета за координация и управление на средствата от Европейския съюз, в сряда да бъде приет от Министерския съвет, след което ще бъде изпратен в Брюксел за финално одобрение, начерта план графика Ивелина Василева. Очакванията са до средата на лятото Европейската комисия да даде зелена светлина за изпълнението на програмата.

Нов бойкот на водната реформа

Реформата във водния сектор този път е без алтернатива, тъй като е условие за цялостното отпускане на европейските средства през настоящия програмен период, стана ясно от изказванията на министрите.

Стартът на водната реформа започна през 2009 г., направени са много стъпки и вече сме на "финалната права", каза министър Павлова. Тя допълни, че довършването на реформата е задължително условие, за да получим европейското финансиране. Ако не приключим реформата до края на 2016 г., Европейската комисия ще спре парите за ВиК сектора, предупреди Лиляна Павлова.

По думите ѝ, въпреки съпротивата на местните власти процесът по окрупняване на ВиК операторите в страната върви, като до този момент от 28-те водни асоциации – 16 вече са създадени. Те са изпълнили всички изисквания и може да започнат подготовката на задължителните прединвестиционни проучвания, които са основата за реализацията на водните проекти в съответните региони. Най грубо казано, една водна асоциация обикновено покрива територията на една област.

Министрите не съобщиха в кои осем области има съпротива за обединяването на ВиК дружествата и обслужването им от един ВиК оператор.

Реформирането на ВиК отрасъла трябва да стане факт със съдействието на Комисията за енергийно и водно регулиране. Отделно с помощта на Световната банка се разработват наредбите за качеството и ценообразуването на предоставяната от ВиК операторите услуга и за реформиране на регулатора, каза министър Павлова.

Постигнатото до момента

Съгласно европейските договорености България трябва да събира, отвежда и пречиства водите в общо 364 агломерации, от които 256 са с население от 2 до 10 000 жители, а останалите - над 10 000 жители. По отношение събирането и отвеждането, европейските изисквания са изпълнени в само 13 от големите общини и в 14 от малките, а за пречистване – в съответно 17 и 24, каза министър Ивелина Василева.

Досега са изградени 17 пречиствателни станции, в строеж са още 55, като те ще обхванат допълнително около 2.5 млн. души. С новата оперативна програма се очаква пълно съответствие с европейските изисквания за качество на водите да постигнат още 38 агломерации, допълни екоминистърът.

Необходимите инвестиции във водния сектор за постигане на всички изисквания към качеството на водите, заложени в европейските директиви, са в размер на 11.7 млрд. лева, каза Ивелина Василева. Основният източник на финансиране на водния сектор е оперативната програма, като предвидените средства са около 2.5 млрд. лв., което означава, че те са крайно недостатъчни, допълни екоминистърът.

Водни облигации

По тази причина се търсят и други възможности за финансиране на сектора, като в момента се проучва механизъм, който се прилага в Италия. Става въпрос за облигации, които се издават от ВиК операторите, търгуват се на борсата и с постъпленията се финансират инвестициите на дружествата, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Подобни инструменти може да се емитират и от обединения на ВиК оператори, като общините няма да се ангажират с никакъв дълг, посочи тя.

За реализирането на подобен механизъм у нас обаче са необходими серия от законодателни промени, включително и облекчаването на изискванията за инвестициите на големите институционални инвеститори, каквито са пенсионните фондове.

Отделно трябва да са готови и всички нормативни документи, свързани с промените във водния сектор. Това означава водната реформа да е приключила, да се преоценят активите на ВиК операторите и те да са готови с бизнес плановете си. Така че един такъв механизъм за финансиране може да започне да работи не по-рано от 2018 г., каза Лиляна Павлова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.