Сделка със себе си донесе 10 хил. лв. глоба на бившия кмет на Благоевград

Атанас Камбитов, Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов е глобен с 10 хил. лв. заради конфликт на интереси, съобщиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Проверка по сигнал срещу него е установила, че като кмет е продал два имота на фирма, чийто едноличен собственик е бил самият той.

Кметът и дъщеря му

Става дума за фирмата "Старт" 2015 ЕООД. Неин управител и собственик е Румяна Шекерлийска, която през 2014 г. купува от Камбитов имот в курорта "Св. Влас". От 25 септември до 3 октомври 2017 г. собственик и управител е бившият кмет. Тогава той провежда общо събрание на дружеството и разпределя на себе си 79 800 лв. дивидент. Парите са му платени от Шекерлийска, която е счетоводител. В същия ден кметът продава дяловете си, управител става жената, изплатила дивидента. Три години по-късно – през септември 2020 г., в собствеността на дружеството са вписани промени. Негов собственик вече е фирмата "Старт Груп 2020", в която пък съдружници са Камбитов и дъщеря му.

Имотите

Междувременно през 2016 г. и 2017 г., докато Камбитов е кмет, на "Старт 2015" са продадени два общински имота. За да се случи това, той издава заповед и утвърждава протокол за едната продажба, а впоследствие сключва договор за втората. Според КПКОНПИ така той е действал в частен интерес на свързано с него лице.

"В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между "Старт 2015" ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност, при упражняване на неговите правомощия, касаещи въпросното дружество", посочват от КПКОНПИ.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Развод

Камбитов бе кмет на Благоеваград два мандата, по време на които членуваше в ГЕРБ. През 2019 г. загуби изборите от сегашния кмет Румен Томов. След това напусна и ГЕРБ. Впоследствие се присъедини към новата партия на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - "Републиканци за България".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?