Сделка в Конгреса на САЩ за нови санкции срещу Русия

Путин и Тръмп по време на срещата на Г-20, сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на партиите на републиканците и демократите в американския Конгрес постигнаха споразумение за приемането на законодателство, което да позволи налагането на нови санкции срещу Русия в отговор на вероятната намеса на Кремъл в предизборната кампания на САЩ, предаде Ройтерс в неделя. Новото законодателство също така трябва да ограничи сериозно възможността на президента Доналд Тръм да вдига каквито и да било санкции срещу Москва.

Шестте месеца пребиваване на Тръмп в Белия дом са съпроводени от постоянни обвинение, че Русия вероятно е подпомогнала неговата победа на изборите на президент на САЩ. Москва, разбира се, отхвърля всякакви подобни твърдения, но в САЩ продължава разследването за възможна "руска връзка" на хора от предизборния щаб на Тръмп, включително на сина му Доналд Тръмп-младши.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че "възмутителното и неприемливо" поведение на Русия при изборите в САЩ през 2016 г. и в Европа "изисква приемането на силни законови санкции, колкото се може по-скоро".

Законопроектът предвижда затягане на вече съществуващите санкции, въведени от американските власти срещу някои сектори на руската икономика след анексирането на полуостров Крим от Москва и след началото на въоръжения конфликт в Донбас, както и заради възможното вмешателство в американската предизборна кампания.

Предвижда се законопроектът да бъде гласуван във вторник съвместно с пакет от санкции, засягащи и Иран и Северна Корея, заявиха от канцеларията на лидера на републиканското мнозинство в камарата Кевин Маккарти. Тези мерки трябва да държат тези страни "отговорни за техните опасни действия", казва Маккарти..

Законът за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран, приет преди месец от Сената, беше подкрепен в Камарата на представителите, след като републиканците предложиха включващи Северна Корея санкции в законопроекта.

Европейската комисия обаче изрази загриженост по повод намеренията за разширяване на санкциите срещу Москва. Агенция Ройтерс цитира изявление на говорител на комисията, в което се отправя призив Вашингтон да продължава да координира действията си по въпроса с партньорите от Г-7. Германия е предупредила Съединените щати за ответни действия, ако в наказателния им списък попаднат руските компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2".

Германия на свой ред предупреди Русия, че нарушаването на санкции, включително преместването в Крим на четири газови турбини, доставени от компанията "Сименс", обтяга политическите отношения между двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на изданието "Билд ам зонтаг". 

Говорител на външното министерство заяви, че германското правителство няколко пъти е обръщало внимание на Русия за опасност от нарушаване на съществуващите санкции и незаконни действия на руски компании.

Според него руският президент Владимир Путин е уверил по времето на доставката тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, че турбините не са за Крим.

"Правителството отново напомни на Русия за тези уверения и изтъкна, че такова голямо нарушаване на санкциите би натоварило с ново бреме германско-руските отношения", каза говорителят.

"Сименс" се опитва да се дистанцира от скандала, като спира доставките на енергийно оборудване за руски държавни компании и преразглежда споразуменията за доставка.

Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят