Сделка за 380 млн. евро приключва с един хеликоптер втора ръка и много въпроси

Сделка за 380 млн. евро приключва с един хеликоптер втора ръка и много въпроси

След близо 15 години военното министерство до дни окончателно ще затвори страницата на една от най-скъпите и спорни сделки, които е реализирало – закупуването на хеликоптерите "Кугър" (Cougar) и "Пантер" (Panther) за около 380 млн. евро.

Очаква се до дни "Еърбъс" (Аirbus) (по-рано - "Юрокоптер"-EADS), да предостави на България един хеликоптер "Дофин" втора ръка, с което дългата одисея да бъде приключена.

Сделката, изпълнението и резултатите ѝ обаче е необходимо да бъдат анализирани във военното министерство, за да се избегнат подобни трудности в предстоящите милиардни военни поръчки.

Сделката

Договорът с "Юрокоптер" за 18 хеликоптера (12 "Кугър" и 6 "Пантер) бе подготвен от правителството на Симеон Сакскобургготски и сключен от тройната коалиция през 2005 година.

Общата цена на поръчката, договорена с посредничеството на бизнесмена Николай Гигов, бе малко над 383 млн. евро. 

Впоследствие обаче първото правителство на Бойко Борисов реши, че няма възможност да изплати цялото оборудване и предоговори сделката "на тъмно", като се отказа от последните три машини "Пантер". 

Арбитражът

Десет години по-късно, след като хеликоптерите вече бяха доставени, военното министерство заведе иск в Международния арбитражен съд в Париж за 18 млн. евро срещу "Еърбъс" (Аirbus).

Според МО компанията не е доставила част от договореното оборудване за машините и не е изпълнила задълженията си по офсетната програма към договора.

Тогавашният военен министър Николай Ненчев коментира, че е убеден в победата. Военното министерство привлече адвокатското дружество "Симеонов и Дерменджиев" за процесуално представителство, на които през годините бяха платени над 1.3 млн. лева. Отделно са платени близо половин милион лева за арбитражни такси и съответните банкови разноски. Общите разходи на МО около арбитража са над 2 млн. лева.

Екипът на военния министър Красимир Каракачанов обаче предпочете да реши спора извънсъдебно и стигна до сделка: България се отказа от претенциите си за сметка на един хеликоптер "Дофин", втора ръка. 

Според експерти стойността на хеликоптера е далеч под търсената неустойка, но от екипа на Каракачанов не смятат, че споразумението е в ущърб на България. И неофициално твърдят, че е имало сериозна опасност арбитражът да бъде загубен и че придобиването на един допълнителен хеликоптер въобще не е лош резултат.

Депутати от ГЕРБ, които следят военния ресор, се отнасят скептично към това твърдение. Въпреки това се въздържат да повдигнат публично темата.

Уроците

Безспорно най-важният урок от тази сделка е, че още в подготовката на проектите трябва да се анализират внимателно необходимите средства за поддръжката на жизнения цикъл на техниката.

През повечето време, след като бяха придобити хеликоптерите, те не се използваха пълноценно, тъй като нямаше пари за поддръжката им.

Така те основно стоят в хангарите.

Сделката е пример и за лошо планиране, сбъркани приоритети и липса на последователност в управлението на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?