Сделката ЕС - Либия остава неясна, изплува посредническата роля на Катар

Сделката ЕС - Либия остава неясна, изплува посредническата роля на Катар

Европейският съюз е платил висока цена за освобождаването на шестимата медици в Либия, но параметрите на сделката са все още неясни, се разбра във вторник от изявленията на европейски политици и медии. Ключът към разрешаване на кризата е меморандум за нормализация на отношенията между ЕС и Либия, подписан в Триполи от еврокомисаря по външни отношения Бенита Фереро-Валднер, чиято решаваща роля за благополучната развърза бе изтъкната и от председателя на Еврокомисията, и от френския президент.

Намесата на Никола Саркози, който изпрати съпругата си Сесилия в Триполи в последния момент и медиците се завърнаха в София с френски правителствен самолет, предизвика раздразнение сред някои европейски страни и най-вече Германия. Ревност имаше и в София, тъй като на президента на страната бе отредена само роля на посрещач, макар че Сесилия Саркози въобще не афишира присъствието си по време на приповдигнатата церемония на летище София.

Меморандумът

Подписаният тази нощ меморандум между ЕС и Либия предвижда отваряне на европейските пазари за либийски селскостопански и рибни продукти, техническа помощ за възстановяване на археологически обекти и стипендии за либийски студенти в ЕС.

Либия е получила гаранции, че болните от СПИН деца ще бъдат лекувани, че ще бъдат отделени средства за тяхната рехабилитация и че детската болница в Бенгази, където са били заразени, ще бъде модернизирана, предаде Ройтерс.

Споразумението между Либия и ЕС включва и подписването на договор за създаване на зона за свободна търговия. Еврокомисарят Фереро-Валднер обяви, че "споразумението обхваща всичко - търговия, археология, незаконна имиграция, стипендии за студенти и визови проблеми".

Освен това Либия иска да се изпълнят икономически проекти на нейна територия като автомагистрала, свързваща границата ѝ с Тунис на запад и с Египет на изток, също така железопътна линия, която да свързва либийски пристанища и някои африкански градове.

"Всички наши искания бяха удовлетворени", съобщи либийски източник, пожелал да остане анонимен.

"Случаят бе приключен. Получихме гаранции за нормализиране на отношенията с европейските страни и за подписването на договор за партньорство с ЕС", е добавил източникът.

Не е ясно каква част от тези искания са залегнали в меморандума, който подлежи на одобрение от Съвета на външните министри на ЕС, преди ЕК да започне преговорите. На пресконференция в Брюксел Фереро –Валднер бе запитана дали цената за свободата на медиците не е прекалено висока. Тя отговори, че става дума за хора, прекарали над 8 години по либийските затвори.

"Днес съм много радостна. Работих дълги години по това досие, откакто заех поста си на комисар”, каза тя в лаконичния си отговор и не даде повече подробности за постигнатото с Либия.

Въпросът за приноса на ЕС се измества към емира на Катар

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви в Брюксел, че ЕС не е увеличавал договорения вече финансов принос за Либия, за да се постигне окончателно освобождаване на медиците. Допълни, че ЕС е осигурил хуманитарен принос, като също отказа подробности.

Сега ЕС може да започне нормализиране на търговските и политическите отношения в Либия, които бяха до голяма степен блокирани от липсата на решение на въпроса с медиците, каза Барозу, цитиран от АП.

Заслугата е на комисаря Бенита Фереро - Валднер, заяви той, като изтъкна координираните усилия с президента Саркози, които са били решаващи на финалния етап от преговорите.

Както Саркози, така и Барозу дадоха гласност на посредническите усилия на емира на Катар за изхода от кризата, както и за негов финансов принос, но без да се посочи какъв.  

Саркози: Нито ЕС, нито Франция са отпуснали пари за Либия

"Много лесно мога да ви уверя, че нито Европа, нито Франция са отпуснали и най-малка финансова помощ за Либия", заяви френският президент на пресконференция в Елисейския дворец. Той обясни, че е казал на либийския лидер Муамар Кадафи в неотдавнашните му телефонни разговори с него, че "най-добрият начин да започне да гледа напред към бъдещето ще бъде, като реши проблема с шестимата медици", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент поздрави и правителството на Катар за ролята му на посредник и намекна, че то може да е предоставило на Триполи допълнителна помощ по някаква форма. "Имах възможността да благодаря много сърдечно на катарските власти за тяхното посредничество и хуманитарната им намеса. В даден момент от преговорите ние решихме, че трябва да се намеси и приятелска държава", добави Саркози. Той уточни, че катарските власти сега ще решат дали да направят изявление за участието си.

Франс прес припомня, че на 14 юли емирът на Катар, шейх Хамад бен Халифа ат Тани, беше сред почетните гости на френския президент на тържествата в Париж по повод френския национален празник.

Шалкам: ЕС и Франция покриха сумите за семействата

По повод тези твърдения либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам заяви в Триполи, че ЕС и Франция са направили вноски за Фонда за подпомагане на семействата на заразените деца.

“Всички внесоха пари във фонда, включително ЕС и Франция. Те покриха сумите, предоставени на семействата, дори повече”, каза той. Преди седмица, когато Либия замени смъртните присъди на медиците с доживотен затвор, Бенита Фереро –Валденр каза, че парите за компенсациите – над 400 млн. щатски долара – са били осигурени от либийското правителство.

Берлин раздразнен

Германски дипломати са раздразнени, че френският президент и съпругата му Сесилия са си “присвоили” дипломатическия успех с освобождаването на шестимата медици в Либия, пише сп. “Шпигел” в онлайн изданието си. В действителност германският външен министър Щайнмайер заедно с ЕК е постигнал пробива в преговорите при визитата си в Либия на 12 юни, посочват дипломатически източници в Берлин. Те допълват, намесата на Саркози и съпругата му е станало в последния момент, след като споразумението е било факт и френското вмешателство е предизвикало ескалация на либийските претенции и усложнило преговорите. 

Саркози от своя страна изтъкна ролята на еврокомисаря Фереро-Валднер, както и на председателя на ЕК Барозу. Президентът определи действията на съпругата си като "забележителни".

"По този начин решихме един проблем и това е важното. Не трябва да се разпространяват теории за нова организация на френската дипломация и за статута на съпругата на президента, или да се правят какви ли не коментари. Трябваше да извадим от затвора българските медици, извадихме ги оттам и само това има значение", каза Саркози по повод критиките на опозиционната социалистическа партия във Франция за изпращането на Сесилия в Триполи.

Редица представители на ЕС и на страните членки изразиха облекчение и радост от щастливата развръзка на кризата с медиците.

"Освобождаването на медиците сложи край на един процес, започнал по време на британското председателство на ЕС и в който интензивна работа свършиха много хора, в частност еврокомисаря Фереро-Валднер и г-жа Саркози.  Доволен съм, че Великобритания изигра роля в тази щастлива развръзка", заяви във вторник британският външен министър Дейвид Милибанд.

Посещението на доскорошния британски премиер Тони Блеър в Либия преди около месец и половина даде първия по-ясен сигнал за наближаващия край на кризата.

“Усилията ни не бяха напразни”, заяви и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който миналия месец също бе в Либия в опит да се постигне споразумение с Муамар Кадафи още преди края на германското председателство на 30 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?