Сделката F-16: Американски или руски самолет? Националното съгласие е невъзможно

Радев видя заплаха за "достойнството и суверенитета" на България, чака се решението му дали ще върне и актуализацията на бюджета

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

Парламентарната военна комисия очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за ратифициране на четирите договора по сделката със САЩ за закупуването на 8 изтребители F-16 Block 70 за около 2.1 млрд. лева и се очаква депутатите да го прегласуват и в пленарна зала още в петък.

В същото време държавният глава в сряда за пореден път разкритикува високата цена на изтребителите и непълния пакет оборудване и въоръжение, с които ще пристигнат. Според него правителството е на път да купи скъпи самолети без способности и при неясни условия. 

Освен това решението да бъдат заплатени наведнъж, твърди Радев, излага на риск проектите за придобиване на нови бронирани машини и патрулни кораби. 

Той стигна най-далеч в критиките си с твърдението, че покупката на нови изтребители "не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството, и суверенитета на България".

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО ясно показаха, че няма да се съобразят с аргументите му и отново ще гласуват "за" сделката. Все още обаче не се знае дали Радев няма да наложи вето и на актуализацията на бюджета, която осигури средства за изплащането ѝ, което би създало допълнителни затруднения. 

Депутатите трябва бързо да преодолеят съпротивата на Радев, тъй като крайният срок на американските оферти е 5 септември.

Попитан дали очаква и вето по актуализацията на бюджета и по индустриалното сътрудничество, военният министър Красимир Каракачанов коментира в сряда, че има такава възможност, но ако това се случи, договорът няма как да бъде изпълнен до края на юли.

"Може би означава, че ще нарушим сроковете на офертите и да отидем на други цени впоследствие", обясни той.  

Преди ден Радев наложи вето на ратификацията с мотиви, че около сделката не е постигнато необходимото национално съгласие, прокарана е през парламента по "бърза писта" само в едно заседание и не осигурява необходимия пакет оборудване, въоръжение и обучение. В сряда то бе отхвърлено от парламентарната военна комисия, като по време на заседанието депутатите за пореден път повториха тезите си "за" и "против" и не обогатиха дебата с нови аргументи.

"Не е възможен национален консенсус"

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че не може да се съгласи с мнението на Радев.

"Ако говорим за широк консенсус, по кой въпрос в България има широк консенсус. Макар че аз винаги съм апелирал по националните въпроси да имаме консенсус като нация, за съжаление това не е факт. Няма широк консенсус по темата за циганската престъпност и как да подходим към този проблем, който е бич за всеки български гражданин, очакваме да има консенсус по един въпрос като закупуването на нови самолети", посочи Каракачанов.

Той не споделя и оценката, че около сделката има много неизяснени въпроси.

"Не малка част от хората само като чуят, че самолетът е американски, са против. Ако беше руски, сигурно другата част щяха да са против. Според мен е по-важно какво мислят Военновъздушните сили, а те подкрепят тази инициатива“, добави военният министър.

В същото време той каза, че уважава мнението на "президента - добър пилот, командвал изтребителната ни авиация и ВВС, професионалист в областта".

Според него обаче, всяко едно забавяне би довело само до оскъпяване и по-неблагоприятни условия за възможен бъдещ договор. 

От БСП пък за пореден път посочиха, че изборът на САЩ е политически и не стъпва на военната експертиза.

F-16 срещу националните интереси

В специално изявление за медиите в сряда вечерта президентът Румен Радев за пореден път разкритикува готвената сделка. Според него е необходима повече информация как са защитени националните интереси по отношение на цената на самолетите. 

Той твърди, че пакетът, с който ще бъдат закупени новите изтребители, е орязан и "скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси". 

"Разходите за придобиване, включително и с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности", каза президентът и допълни, че не самолетът, а наличието на реални способности, определя бъдещето на ВВС.

"Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност", заяви президентът.

Според него е задължителен нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2.2 милиарда лева без ДДС при сто процента авансово плащане. 

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения", коментира Радев.

Той добави, че не конкретният тип самолет, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС, и нашата евроатланитческа принадлежност. 

Радев попита кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук в България, без която годишната експлоатация на самолета се оскъпява, кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура, кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност, кога, как и колко ще платим за това. 

"Огромни разходи и нестабилност"

Тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, без която и самият проект за изтребителя става несъстоятелен, посочи Радев. 

"Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на премиера, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор. Нека не забравяме, че и правителството, и парламентът носят отговорност за действията си само пред българските граждани и не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност", заяви той.

Радев, който доскоро командваше Военновъздушните сили, е последователен противник на сделката със САЩ. Назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков през 2017 година избра шведските изтребители "Gripen", но ГЕРБ инициира парламентарно разследване, което засече нередности около проекта и на практика го рестартира.

Президентът обяви избора на САЩ и F-16 за "триумф за лобизма", а през последните месеци той и хора от екипа му критикуваха остро сделката. Радев на няколко пъти обясни, че не се обявява срещу изтребителите F-16, a не приема начинът, по който правителството избра САЩ.

Сред аргументите им са, че цената надвишава значително първоначалния таван на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС, а значителна част от въоръжението и оборудването не са включени в пакета, който придобиваме.

Допълнителните разходи се признават и от управляващите, но според тях те са нормална практика при подобни сделки. Поддръжката на бойната авиация изисква значителни средства и е въпрос на политическо решение дали те ще бъдат осигурени.

Споделяне

Още по темата

Още от България