Сделката "Глобул" одобрена от Брюксел, избран е нов директор

Стайн-Ерик Велан

Вторият по големина мобилен оператор в България "Глобул" има избран нов главен изпълнителен директор, след като Европейската комисия е одобрила сделката по придобиването на телекома и веригата "Германос" в България от страна на норвежката компания "Теленор", която взема активите от гръцката ОТЕ. Това ще е Стайн-Ерик Велан, който има богат опит в подразделения на норвежкия телеком в различни страни.

 

Официалното назначение на Велан ще стане факт през третото тримесечие на 2013 г. след окончателното приключване на продажбата на "Глобул", чийто пазарен дял е 36 на сто, и "Германос България" за обща сума от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения.

 

Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа в "Теленор", изрази в официалното съобщение своята увереност, че опитът на Стайн-Ерик Велан ще помогне на "Глобул" за по-нататъшното развитие компанията.

 

Велан е заемал длъжността ръководител "Мобилни услуги” в "Теленор Норвегия". Той има богат опит в Централна и Източна Европа, където е бил начело на "Теленор Сърбия" в продължение на две години и половина, по време на важен за компанията преходен период. След това Велан е бил управляващ директор на "Унинор" в Индия. Има опит и като част от ръководството на "Теленор" в Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение, сочи визитката на новия шеф на "Глобул".

 

Той обясни, че с нетърпение очаква да работя с екипа на "Глобул" за по-нататъшно развитие на компанията в полза на клиентите, служителите и на българското общество.

 

"Глобул" присъства в България от 2001 г. насам. В края на 2012 г. компанията отчете 4.5 млн. абонати. Заедно с "Германос" през 2012 г. са генерирали приходи от 378 млн. евро и печалба преди отчисления и амортизации в размер на 135 млн. евро.

 

За региона на Централна и Източна Европа "Теленор груп" в момента присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две е лидер по приходи в областта на мобилните услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес