Сделката между ”Пфайзер” и ”Астра Зенека” пак удари на камък

Сделката между ”Пфайзер” и ”Астра Зенека” пак удари на камък

Бордът на британската компания ”Астра Зенека” отхвърли новата по-голяма оферта на американските си конкуренти "Пфайзер" за изкупуване на акциите. ”Пфайзер” вдигна офертата със 7% на акция до общата сума от 106 милиарда долара. Усилията на американците са да се създаде най-голямата в света фармацевтична група в света.

Според ”Ройтерс” американската компания има за цел да подсили развойното си звено за производство на лекарствени препарати срещу рака. Бордът на "Астра Зенека" обаче обяви, че и новата оферта е отхвърлена, защото смята, че предложение е под стойността на компанията.

"Финансовите условия и други положения в предложението са неадекватни, подценяващи значително "Астра Зенека" и не са основа, на която могат да се започнат (дискусии) с "Пфайзер", се посочва в съобщение на британската компания.

Преди това "Пфайзер" изпрати и писмо до премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че възнамерява да построи планирания изследователски център на "Астра Зенека" в Кеймбридж и да остави 20 процента от персонала в изследователската и развойна дейност на Острова.

Така американската компания се опита да разсее страховете за закриване на работни места във Великобритания, ако изкупуването стане факт.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734