Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сделката на Мей за Брекзит катастрофира в парламента

Сега британските депутати трябва да решат дали напускат ЕС без договорка на 29 март, или отлагат излизането си

17 коментара

Британският парламент отхвърли договорената нова сделка между премиера Тереза Мей и Европейския съюз за втори път, поставяйки нейната Брекзит стратегия в сложна ситуация, предаде ББС във вторник вечерта.

Срещу последната договорка гласуваха 391 депутати, а подкрепата си дадоха 242-ма, което е малка разлика спрямо отхвърлянето на сделката през януари. Тогава Мей получи подкрепата на 230 депутати.

Малко преди да стане ясен резултатът от вота, Мишел Барние, преговарящият за Брекзит от Европейската комисия, заяви, че Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка за Брекзит, която да бъде ратифицирана от британския парламент.

"Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС“, коментира Барние в Туитър.

"Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период“, написа той.

Холандският премиер Марк Рюте изрази съжаление за решението на британския парламент. "Разочароващо е, че британското правителство не беше способно да осигури мнозинство за постигнатата сделка през ноември дори и след многократните допълнителни гаранции от страна на Европейския съюз“, каза той и допълни, че бъдещото "решение трябва да дойде от Лондон“.

Мей обяви, че сега депутатите ще трябва да изберат дали Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка на 29 март или да се отложи Брекзита. Тя каза, че Европейският съюз трабва да знае какви дейстивя предстоят. Гласуването за напускане на ЕС без сделката ще се проведе в сряда, а ако и този сценарий бъде отхвърлен, в четвъркът ще има вот за отлагане на изхода от ЕС.

"Това не решава проблемите ни и трябва да се определи следващата стъпка - дали напускането да бъде отменено, дали да има втори референдум или различна сделка", каза Мей, след като поражението бе обявено.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че сделката за Брекзит е мъртва и че е време за общи избори.

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС, предаде Франс прес.

Преди вота, с прегракнало гърло след снощните разговори в Брюксел, премиерът призова парламентът да гласува за нейната "подобрена“ сделка или да рискува да няма Брекзит като цяло.

Крахът на сделката на Мей в парламента бе предизвестен, след като юридическият консултант на британското правителство Джефри Кокс обяви, че договорените от нея промени в последната минута не променят ситуацията.

В понеделник вечерта британската премиерка обяви, че е постигнала пробив в преговорите като е издействала от Европейската комисия известни отстъпки. Но Джефри Кокс обяви, че рискът Великобритания да остане "заклещена" завинаги в митническия съюз остава.

Анализът на главния прокурор Кокс е ключов за преценката на колебаещите се британски депутати, като ББС смята, че след неговото произнасяне ще бъде "политическо чудо", ако Мей успее да събере необходимата подкрепа.

Лейбъристите обявиха, че ще гласуват срещу сделката.

"Уверенията, получени от британската премиерка Тереза Мей за постигнатото от нея споразумение за напускане на ЕС дори не се приближават до промените, които тя обеща на депутатите", заяви лидерът на най-голямата опозиционна партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите на премиерката се провалиха. Снощното споразумение с Европейската комисия не включва нищо дори близко до промените, които Тереза Мей обеща на парламента", заяви Корбин. "Затова днес депутатите трябва да отхвърлят тази сделка", добави той.

Малката северноирландска Демократическа юнионистка партия, подкрепяща в парламента правителството на малцинството на Тереза Мей, също официално обяви, че няма да подкрепи сделката на премиерката.

Влиятелна група на подкрепящи Брекзит британски депутати също заяви, че няма да гласува в подкрепа на споразумението, защото постигнатите от нея промени в него не са достатъчно добри.

Така наречената Група за европейски изследвания на консервативните привърженици на Брекзит посочи, че нейните юридически съветници са се запознали с предложените документи и са констатирали, че има още какво да се желае в тях.

"Не препоръчваме правителственото предложение да бъде прието днес", каза Бил Кеш, представител на групата.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Бриджън заяви от своя страна, че депутати от евроскептичното крило на торите са увещавали Мей да отложи насроченото за довечера гласуване на ревизираното ѝ споразумение за Брекзит. 

В същото време обаче няколко депутати от торите казаха, че са си променили мнението и може да подкрепят сделката.

 
Мей ще даде на депутатите възможност да гласуват дали Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Ако те отхвърлят и тази опция, на гласуване ще бъде поставен въпросът дали Лондон да поиска отлагане на Брекзита.
 
От ЕК обаче предупредиха, че забавянето може да е само до изборите за Европейски парламент в края на май. В противен случай Великобритания ще трябва да избере свои евродепутати. 
 
Сигналите, че сделката на Мей отново няма да мине в парламента, доведоха до рязко падане на паунда.
 
Тереза Мей: Брекзит може да бъде изгубен
 
Тереза Мей призова депутатите да подкрепят споразумението ѝ за излизане от ЕС и предупреди, че "ако тази сделка не бъде приета, тогава Брекзит ще бъде изгубен".
 
По време на дебатите в Камарата на общините тя каза, че е получила от ЕС "подобрения" на сделката, която депутатите отхвърлиха през януари.
 
Според нея ако тя бъде отхвърлена, Великобритания ще претърпи сериозни икономически загуби.
 
"Удължаване на преговорния период за Брекзит ще даде на Европейския съюз контрола върху процеса по напускане на блока", каза Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.
 
"Това може да означава Брекзит, какъвто не отговаря на очакванията на тези, гласували за напускане, или дори втори референдум", добави тя. 
 
Все повече гласове за нов референдум 
 
По време на дебата мнозина депутати се обявиха за провеждането на нов референдум. Тереза Мей обаче отново отхвърли подобно решение с аргумента, че дълг на парламента е да изпълни волята на гражданите от референдума преди почти 3 години.
 
Според нея ако се тръгне по този път, разделението и нестабилността във Великобритания ще се задълбочат. Не е изключено после да бъде поискан и трети референдум.
 
Опонентите на тази теза обаче отговориха, че общественото мнение вече се е променило. Много от подкрепилите Брекзит не са си представяли подобно развитие на ситуацията.
 
Има ли нова сделка?
 
Късно вечерта в понеделник Европейският съюз и британското правителство обявиха, че са договорили нова сделка около Брекзит. Тереза Мей каза, че е получила правно обвързващи гаранции за споразумението за напускане на ЕС, които да успокоят депутатите в Камарата на общините.
 
Те се притесняват най-много за предпазната клауза за Северна Ирландия. Тя предвижда като крайна мярка оставането на Обединеното кралство в един митнически съюз с ЕС и възможно най-голямото придържане на Северна Ирландия към европейските норми. Според привържениците на Брекзит този механизъм пречи на страната да скъса връзките с ЕС.
 
От предложения текст става ясно, че прилагането на предпазната клауза, целяща избягване на появата на нова твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, не може да бъде неограничено във времето, ако изобщо се стигне до него.
 
Британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.
 
Подкрепящата Брекзита "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG) и Лейбъристката партия обаче веднага изразиха песимизъм дали промените ще бъдат достатъчни, за да спечелят на Мей подкрепата на парламента. Според Корбин постигнатото снощи споразумение с ЕК не включва нищо дори близко до обещаните от премиерката промени.
 
"Правителството прикри много добре нещо, което не оправдава очакванията", заяви Стив Бейкър от "Групата за европейски изследвания).
 
Възможно е ново отлагане на вота 
 
Други водещи евроскептици, включително бившият консервативен лидер Иън Дънкан Смит, призоваха за отлагане на гласуването довечера, за да имат депутатите достатъчно време да обмислят как да гласуват.
 
Водеща фигура от кабинета заяви, че се засилват опасенията, че може да се стигне до напускане на ЕС без споразумение, било на 29 март или след изтичането на споразумение за удължаване на срока за Брекзита.
 
Членовете на правителството се опасяват, че депутатите може да не успеят да сформират навреме мнозинство в подкрепа на споразумението или на решение, блокиращо изтеглянето от ЕС.
 
Юнкер: Трети шанс няма да има
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага предупреди, че британските депутати трябва да гласуват за споразумението, което отхвърлиха с рекордно в британската история мнозинство, за да не бъде изложен на опасност самия Брекзит.
 
"Трети шанс няма да има", предупреди Юнкер.
 
Той каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит.
 
Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направи фундаментален избор", като одобри или отхвърли споразумението за напускане.
 
"Възможно най-доброто споразумение"
 
След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има.
 
Британската министър-председателка потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумение за развода, съобщи Франс прес.
 
Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.
 
Ирландия: Допълнителните уверения не отслабват предпазната клауза
 
Правно обвързващите уверения, които Великобритания получи от ЕС, не отслабват предпазната клауза или нейното прилагане, целящо избягването на поява на твърда граница на остров Ирландия, заяви ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.
 
"Уверенията не водят до подновяване на преговорите по споразумението за изтегляне, нито подкопават предпазната клауза или нейното приложение. Те казват, че ще работим заедно и добросъвестно в търсене на бъдещи отношения, които гарантират, че ще бъдат изпълнени целите на този протокол, особено необходимостта от избягване на поява на твърда граница", заяви Варадкар в изявление.
 
"Надявам се и вярвам, че сега споразумението за изтегляне ще бъде прието от Камарата на общините", добави ирландският премиер.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Bлaдo
  #17

  аз само да питам (за един приятел от държава - кандидатка за членство в ЕС): къде е и какво прави в момента комрад Найджъл Фараж? :-)))

 2. Коментарът е изтрит в 14:11 на 13 март 2019 от автора.
  #16
 3. Практик от София
  #15

  Втора част

  Какво предстои?
  Депутатите ще гласуват днес, сряда, 13 март, дали биха искали да напуснат ЕС без сделка (от тях се очаква да кажат „не“ на това).
  Ако те откажат, г-жа Мей ще помоли депутатите в четвъртък, 14 март, да гласуват дали датата на напускане на 29 март трябва да бъде отменена.
  Г-жа Мей заяви, че най-новата дата, към която ще се отиде, ще е в края на юни и че е "почти сигурно", че отлагането ще бъде еднократно.
  ЕС трябва да се съгласи със забавянето, за да се случи това, и първоначално

 4. Практик от София
  #14

  Първа част

  Гласуването през 2016-а беше само началото. Оттогава се водят преговори между Обединеното кралство и ЕС.
  Дискусиите бяха главно относно сделката за "развод", която определя точно как Великобритания напуска - не какво ще се случи след това.
  Това споразумение е известно като споразумение за оттегляне.
  Какво казва това споразумение?
  То обхваща някои от тези ключови моменти:
  - Колко пари Великобритания ще трябва да плати на ЕС, за да прекъсне партньорството - това е около 39 млрд. паунда

 5. dimitardi100
  #13

  Браво ! Шансовете нещата да си дойдат на място и разумът да победи се увеличават значително ! Широко скроените хора, тези, които гледат по-далече от върховете на носовете си и предпочитат приятелството пред омразата са на път да спечелят ! Успех !

 6. Преслав
  #12

  От днес, шефът на газовата компания на Украйна :"Германия ни лишава от газовия транзит след 2019г""ЕК препоръча на Русия да сключи нов договор с Киев за поне 10г,но Москва отказва с аргумента, че транзитът се основава на пазарни механизми и този през Украйна е по-скъп от директния пренос до Германия.

 7. Ген. Иван Колев
  #11
  Отговор на коментар #5

  Г-н Николов, едно добро обяснение за твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и за възможните варианти около това можете да прочетете тук:https://www.mediapool.bg/zashto-irlandskata-granitsa-e-nai-tranliviyat-vapros-vav-vrazka-s-brekzit-news272694.html

 8. Преслав
  #10

  Великобритания забрани полетите на Boeing 737 MAX в своето въздушно пространатво. Два самолета изпълняващи полети от Турция бяха принудени да се върнат. Същото по-рано направиха Австралия, Нова Зеландия и Сингапур. Само колко глупаво изглеждат троловете днес.

 9. Bлaдo
  #9

  млък ма, ревло...

 10. Преслав
  #8

  Форумният клоун "Практик" пак се изказва, намерете му тъпотиите под темата за катастрофата в Етиопия. Днес би трябвало да се чуства много засрамен след новините от Сингапур и Австралия, но мисля че е опериран от това чуство.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.