Сделката за бизнеса на Цветан Василев под условие до издължаването към КТБ

Банкерът обяви, че не купувал сам от себе си и предупреди за опасност от страна на ВТБ

Сделката за бизнеса на Цветан Василев под условие до издължаването към КТБ

Сделката за продажбата на дружествата от бизнес империята на банкера Цветан Василев за 1 евро на регистрираната в Люксембург LIC33 е сключена под условие да бъдат платени дълговете на БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал" към Корпоративна търговска банка (КТБ) и ако това не бъде сторено, промяна в собствеността няма да има. Това заяви Цветан Василев в интервю за сайта "Гласове", публикувано в неделя.

Преди седмица стана ясна продажбата на шестте ключови за икономиката ни предприятия, във вторник купувачът се афишира и обясни, че е поел техни дългове за около 900 млн. евро към КТБ. Същия ден правителството обяви, че ще прави проверка на произхода на средствата на купувача, после вицепремиерът Томислав Дончев каза, че ще чакаме становището на Еврокомисията по сделката, а преди ден стана ясно, че Националната агенция по приходите е наложила запор върху акциите на въпросните дружества.

В най-новото си интервю банкерът, срещу когото е повдигнато обвинение от българската прокуратура за източване на пари от КТБ и в момента е в Белград, обяснява, че атаката срещу банката и него е започнала, след като е отказал да предаде безвъзмездно бизнеса си на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той допълва, че е предупредил за очертаващата се пред КТБ опасност както управителя на БНБ Иван Искров на обяд, какъвто гуверньорът отрича да е имало, така и трима премиери, включително настоящия Бойко Борисов, до когото се добрал почти "криминално", но отказа да каже за какво са си говорили.

Цветан Василев отново заяви, че няма да се върне доброволно в България да даде показания по разследването на КТБ, тъй като се страхува за живота си, не му се гарантира справедлив процес, а и в момента в Сърбия се разследват показания на свидетели, че срещу банкера е готвено покушение.

"Защо да продавам сам на себе си, ако съм имал тези дружества?"

Банкерът и собственик на фирмата "Бромак", която е основен акционер в затворената КТБ, отрича продадените на LIC33 компании да са негови и да търгува сам със себе си зад паравана на люксембургското дружество. Той посочва, че шестте компании са купени с кредити от КТБ, но реално не са негови.

"Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие (собственик на LIC33 – б.ред.), е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това", заяви Василев.

Той определи като нелепи твърденията, че той стои зад Луврие и от обясненията му става ясно, че по-скоро зад белгиеца се крие държавната руска Външнотърговска банка (ВТБ), която също е акционер в КТБ и държи 33 на сто от БТК, която работи под търговската марка "Виваком".

"Защо ми е да ги продавам на себе си, ако съм ги имал? Подобни нелепи твърдения се разпространяват тенденциозно и единствено с цел да се манипулира общественото мнение и "формално“ да се защитят недемократични законодателни промени, писани на крак", смята банкерът.

"Ако исках да открадна тези активи, можех да го направя сто пъти досега, без никой да разбере. 43% от тях бяха свободни от всякакви тежести и аз можех да ги заложа срещу някакви пари, можех да ги прехвърля, без никой да разбере какво съм направил. Нищо такова обаче не ми е минавало през ума", заявява той.

Огромният риск идвал от ВТБ

"Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за “Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност?, питам аз. А това предстои  и неминуемо ще се случи, ако не се реагира адекватно", обяснява Цветан Василев.

Банкерът, който реално вкара ВТБ в банката и в телекома, заяви, че си е мислел, че работи партньорски с руснаците. "Но моето разочарование от тях е пълно и то най-вече е свързано с абсолютно пасивната им позиция по отношение на банката. Аз очаквах от тях да се намесят. След като не се намесиха при атаката срещу банката, поне да се намесят при преструктурирането на банката, защото, в крайна сметка, и те загубиха пари. Очевидно обаче техните представители в България (сред които са бившият финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев – б. ред.) определено са заели друга позиция, в резултат на което сега виждате, че случаят с банката не остана изолиран. Сега вече проличават техните истински апетити по отношение на “Виваком”", обяснява Цветан Василев

По думите му, заради всички неразбории около КТБ, 300 млн. евро е само загубата от “Виваком”, 100 млн. евро е загубата от системата за радиоразпръскване НУРТС и още близо 120 млн. евро е загубата от “Петрол”.

"Знаете ли колко е загубата на банката от падането на акциите на “Булгартабак”, след като наместниците на гуверньора Иван Искров, говоря за квесторите, не отидоха на събранието, което ние бяхме предизвикали, за да спрем мажоритарния собственик - ясно е кой стои зад мажоритарния собственик на “Булгартабак” - да не се разпорежда и да не източва "Булгартабак". Опитахме се да запазим стойността на миноритарния пакет. Банката има около 500 000 акции. От 100 лева сега цената е 40 лева. 500 000 акции по 60 лева са загуба от 30 милиона лева. И това ли е за моя сметка? И такива мога да изреждам с часове. Аз твърдя, че към момента на затваряне на банката активите, които пряко или косвено ги свързват с мен, са надвишавали 2 милиарда евро", коментира банкерът.

Той отново заяви, че дупката от 4 млрд. лева в КТБ  е измислица и тя била изфабрикувана с цел формално да има основания за отнемане лиценза на банка. "И сега продължавам да твърдя, че към 20 юни 2014 г., когато Корпоративна търговска банка беше поставена под специален надзор с моето съгласие, тя беше една от най-живите", заявява Василев.

Държавата отхвърлила сделка с Василев

Той обясни, че подобна на сделката с Луврие е била предложена на държавата още, когато мнението на централната банка бе, че КТБ се нуждае от 1.5 млрд. лв. за стабилизиране на състоянието ѝ.  "Ние предложихме два милиарда срещу активи, а формата можеше да бъде най-различна: временно финансиране, придобиване от държавата с правото на обратно откупуване и прочее, стига да имаше някой с държавническо мислене. Ама за какво държавническо мислене да говорим, след като аз през май и юни се срещнах с тримата лидери на трите водещи политически сили веднага след като бях заплашен в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании, ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността. Аз ги предупредих и тримата", разказа Цветан Василев.

"Третият е сегашният премиер Бойко Борисов. С него имах среща на  6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата", допълни банкерът.

"Първо не искам да ви казвам по какъв “криминален” начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме", каза банкерът.

Пеевски поискал безвъзмездно ключови бизнеси, кредитирани от КТБ

Той разказа още, че през април миналата година "основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката - Александър Ангелов" го е изнудвал от името на Делян Пеевски да прехвърли на депутата безвъзмездно пакети от акции от почти всички дружества, които сега са част от сделката с Луврие. След като отказал започнала атаката срещу банката.

Пеевски - както съм казвал и преди, е само средство, координатор в по-голям сценарий, казва Василев.

"Не е тайна, че Пеевски командваше “Южен поток” в България. Абсолютно не е тайна. Сигурно ще го отрече, но нека си спомним кой беше в БЕХ тогава - неговият човек Илко Желязков, като действащ агент на ДАНС, беше член на борда на БЕХ. Иван Мирински, може и да не е негова марионетка, като междувременно му е станал партньор - беше директорът от българска страна на "Южен поток България"… За какво точно говорим? Я погледнете кой точно рефинансира "Техноекспортстрой” и "Промишлено строителство холдинг“ (фирми от консорциума, който бе избран да строи българския участък на газопровода – б. ред.) и техните кредити, дълго необслужвани в банката. Кой ги рефинансира? Първа инвестиционна банка. Включи се и Държавната банка за развитие – тя пък рефинансира “Водстрой 98” (друга фирма от строителя на тръбата и свързвана с Пеевски). Защо? Защото са повярвали много в бизнеса на тези компании? Едва ли! По-скоро защото Пеевски не искаше да оставя следи", посочва банкерът.

Главният прокурор бил изкомандорен или подведен

Според него, след затварянето на КТБ, единственото, което се прави, е да се разфасоват активи, ще продават на парче. Той разказва, че в момента има посредници от двата основни клана, които работят по ликвидацията на банката, които предлагат предприятията. От думите му стана ясно, че единият от клановете е на Делян Пеевски, другият засега предпочитал да не го назовава. "Знаете ли на колко места се предлага “Дунарит”, на колко места се предлага “Виваком”, на колко места се предлагат стъкларските фабрики…", попита Василев

Той разказа още, че "онези, които ме атакуваха и които ме унижиха, ми идваха с нестандартни предложения от рода на това да ме върнат с линейка в България, да ме настанят в МВР болница, да изчакаме шума да отмине, а след като им целуна ръцете, да ме “спасят”. Щели само условно да ме осъдят… Аз обаче намерих сили да се изправя срещу тях с цената на огромен риск, който осъзнавам. Не осъзнах само колко безотговорни могат да бъдат прокуратурата и държавните институции", посочва банкерът.

Според него, "ако не се срамува главният прокурор от това нещо, явно (Пеевски) го е изкомандорил". "Или поне го е подвел. Обаче когато тръгваш на такава акция, ти трябва добре да си проверил нещата и да предвидиш какви биха били последствията от това. Хубаво, ще ме осъдят, ще ме вкарат в затвора за двадесет години… Какво печели държавата от това? И защо е всичко това?! Човек като е паднал, всеки има желанието да го ритне и да се изхрачи върху него… Видях и го усетих върху себе си. Всичките тези, които днес го правят, стояха и чакаха със седмици пред кабинета ми, за да се срещнат с мен", продължава Цветан Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес