Сделката за БТК окончателно приключена

Люксембургска фирма на свързани с ВТБ Кепитъл и КТБ лица взе 93.99 на сто от телекома

Сделката за БТК окончателно приключена

Сделката за продажбата на "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която оперира марката "Виваком", е официално приключена, след като е била одобрена схема за преструктуриране на групата на БТК и преоформяне на заемите на компанията чрез залагането ѝ и бъдещите ѝ вземания. Това стана ясно от съобщение на новия собственик на телекома - "Вива Телеком България" ЕАД, до Българската фондова борса и от документи в Търговския регистър.

Вече собственик на 93.99 процента от акциите на "Българска телекомуникационна компания" е "Вива Телеком България", чийто капитал се притежава от регистрираното в Люксембург дружество с ограничена отговорност "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л.".

Прехвърлянето на акциите от досегашния собственик "Неф Телеком къмпани" е "факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група", пише в съобщението на БТК до фондовата борса. "Сделката доведе до намаляване на общия дълг на групата от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга", се посочва още в информацията.

От БТК поясняват още, че от 12 ноември влизат в сила промени в договор за заем и свързаните с него документи, одобрени от извънредното общо събрание на акционерите на БТК на 8 октомври 2012 г. Става въпрос за сключен с "Неф телеком" през август 2007 г. договор за кредит от редица заемодатели, който е бил преобразуван на 1 ноември 2012 г. с договор за особен залог с "Роял банк ъф Скотланд", сочи справка в Търговския регистър. Чрез него "Вива Телеком" е заложила цялата "Българска телекомуникационна компания" и бъдещите ѝ вземания, за да получи 618 млн. евро от "Роял банк ъф Скотланд" за преструктуриране на старите заеми от 1.7 млрд. евро.

Сред шефовете на "Вива Телеком" са Златозар Сурлеков от Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка", Борис Статев от "Делта Кепитъл" на братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, които са в ръководството на "ВТБ Кепитъл България". Другите директори са Елеонора Сърбова също от "ВТБ Кепитъл", фотожурналистът Светлана Бахчеванова и американският гражданин Филип Харисън Гроуз.

От БТК посочват, че сделката с новия собственик е било одобрена официално от Европейската комисия.

От тук нататък предстои новите мажоритарни собственици да отправят търгово предложение към миноритарните акционери. Такъв с блокираща квота е инвестиционен фонд от групата "Артио".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес