Сделката за Булгартабак пред провал

Сделката за Булгартабак с кандидата на Дойче банк "Тобако кепитъл партнърс" е пред провал, след като преговарящите страни зациклиха по три основни проблема.

Първият е нежеланието на ДПС да се промени механизма за определянето на минималните изкупни цени на тютюна. Вторият е несъгласието отново на хората на Доган бъдещите производители на цигари също да са задължени да изкупуват някакво количество български тютюн, каквито ангажименти поема собственикът на "Булгартабак". Третият е искането на НДСВ-депутати Дойче банк пряко да декларира, че 5 години няма да продава акциите на дружеството - купувач на тютюневия холдинг, "Тобако кепитъл партнърс".

Народните представители от управляващото мнозинство отложиха за сряда съвместното си заседание. Днес те трябваше да одобрят меморандума и приватизационния договор за продажбата на "Булгартабак". На преговори тази вечер ще се търси решение на проблемите, които на този етап изглеждат непреодолими.

ДПС не отстъпва влиянието си върху тютюневия бранш

И днес ДПС са декларирали, че няма да отстъпят от своите условия за запазването на минималните изкупни цени на тютюна. През последните дни, в интервюта пред медиите, земеделският министър Мехмед Дикме каза, че се противопоставя на искането на "Тобако кепитъл партнърс" за отпадане на минималните изкупни цени на тютюна и за създаването на Национална тютюнева камара. Нейната цел е да решава въпросите, свързани със сортовете, качеството и цените, като в нея могат да участват правителството, фирмите, изкупуващи и преработващи тютюн и представители на производителите.

Представителят на Дойче банк Георг Цветански днес обаче коментира, че купувачът няма нищо против да се запазят минималните изкупни цени на тютюна. Проблемът е механизма, по който те ще се определят. Според него няма значение как ще се казва органа, който ще ги определя, важното е в него освен представители на държавата, да влизат и представители на производителите на цигари, на прекупвачите на тютюн, на всички участници в този пазар. Трябва да има прозрачност и яснота, а не минималните цени да се определят в нечий кабинет, заяви Цветански.

На преговорите днес земеделският министър категорично е отказал каквито и да е промени в механизма на вземане на решение. В момента минималните цени се одобряват от правителството по предложение на министъра на земеделието. Единственият представител на производителите - Булгартабак, има само съвещателен глас в експертния съвет към фонд "Тютюн".

С исканата от Дойче банк промяна, ДПС ще се лиши от възможността да влияе политически на решенията за тютюневия сектор. Движението всъщност се опитва да забави този момент, защото с присъединяването на България към ЕС страната ще е длъжна да въведе европейската практика на тютюневите камари, за която всъщност настоява и Дойче банк.

Също днес депутати от ДПС заявиха, че движението продължава да е против въвеждането на допълнителни условия за лицензирането на нови производители на цигари. Става дума за искането на кандидат-купувача на "Булгартабак", ако държавата тепърва дава лицензи на други компании, то да обвърже разрешението с изискването да изкупуват и определено количество български тютюн. Това бе основното изискване към кандидатите за "Булгартабак", заради което Дойче банк се ангажира в следващите 5 години да увеличи изкупуваните количества от 40 000 на 72 000 т годишно. Подобно изискване трябва да има и пред новите производители на цигари, за да има равнопоставеност за всички играчи на пазара, коментира Георг Цветански.

Третият основен препъни - камък е искането на НДСВ-депутати Дойче банк пряко да декларира, че 5 години няма да продава акциите на "Тобако кепитъл партнърс". Това условие за първи път бе заявено от председателя на парламента Огнян Герджиков, когато НДСВ и ДПС взеха политическо решение да одобрят купувача и след това го гласуваха като решение на Народното събрание.

Днес Герджиков заяви, че отлагането на окончателното одобрение на приватизационния договор е заради липсата на декларация от Дойче банк, че ще изпълнят условията, поставени от управляващите по сделката. На въпрос ще има ли изобщо сделка, Герджиков отговори с думите: "Утре ще стане ясно".

Проблемът е, че като финансова институция Дойче банк няма право да притежава пряко активи на нефинансови предприятия, каквото е "Булгартабак". Затова и в приватизационната процедура банката участва с дружеството "Тобако кепитъл партнърс", чиито акции тя изкупи изцяло в началото на тази година. По този начин банката се явява собственик на дружество, притежаващо акции на производствено предприятие.

Формално, името на Дойче банк не може да фигурира в приватизационния договор - нито в частта за гаранциите, че "Тобако кепитъл партнърс" няма да се препродава, нито в частта за финансовите гаранции по сделката.

Премиерът свика преговарящия екип в парламента

Още в 15 ч. днес депутатите на Доган се събраха в парламента заедно със земеделския министър Мехмед Дикме. И Доган, и Дикме отказваха отговор на всякакви въпроси по сделката.

Към 16 ч. пристигна вицепремиерът Николай Василев. Малко преди 17 ч. в Народното събрание дойде и премиерът Симеон Сакскобургготски и започна среща на политическите ръководства на НДСВ и ДПС.

Към 18 ч. заседанието на парламентарните групи още не беше започнало. Междувременно, министрите Василев и Дикме напуснаха парламента за нови преговори с купувача. Половин час по-късно пред журналистите излезе Огнян Герджиков и обяви, че заседанието на двете групи се отлага за утре, сряда.

В отговор на въпрос има ли опасност от регистрирането на офшорка, която да е собственик на купувача на Булгартабак "Тобако кепитъл партнърс", председателят на парламента отговори - Да, има опасност. За намеренията на купувача на Булгартабак да регистрира такова дружество в офшорната зона в Люксембург, обяви днес в интервю изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев.

Малко след Герджиков, правителственият говорител Димитър Цонев обясни пред журналистите, че макар да не е присъствал на днешните политически срещи, е упълномощен от премиера да каже, че отлагането е заради продължаващите преговори както по приватизационния договор, така и по меморандума между правителството и купувача. Цонев каза, че надеждите на управляващото мнозинство са до края на днешния ден те да приключат и ако бъде постигнато споразумение, е възможно още утре договорът и меморандумът да бъдат утвърдени политически от двете парламентарни групи.

Малко след изявленията на Цонев, вицепремиерът Василев, земеделският министър Дикме, както и ръководството на АП отново дойдоха в парламента и влязоха при премиера Сакскобургготски. Новата среща продължи около час.

На излизане Дикме отново отказа коментар.

Премиерът заяви, че са обсъждани "технически теми, неща, които са много важни за цял отрасъл и е нормално така да се постъпва. Не са неща, по които мога да ви дам по- големи подробности".

Сакскобургготски отхвърли подозрението за далавера от страна на купувача по повод информацията, че ще регистрира дружество - майка в Люксембург. Не бих казал, че Люксембург е офшорна зона. Люксембург е страна от ЕС, една от най-богатите страни и нещата там, законите, са съвсем ясни, заяви премиерът.

На въпрос на Дарик радио дали регистрирането на офшорка нарушава стратегията за приватизация на Булгартабак, одобрена от парламента, председателят на икономическата комисия Валери Димитров отговори: "Не. Доколкото знам, още първоначалната им оферта има предвидена такава възможност, те са я приложили още при подаването на офертата".

Работата в Агенцията за приватизация продължава, заяви след срещата вицепремиерът Николай Василев. До него стояха и тримата членове на изпълнителния съвет на АП. Василев отказа да коментира по същество преговорите, докато те не приключат.

Сделка няма да има на всяка цена, заяви по-рано през деня пред mediapool.bg Василев. Той каза, че в момента се водят тежки преговори и правителството работи за постигане на договореност, която да отговаря на стратегията за приватизация, одобрена от Народното събрание. В парламента Василев потвърди, че сделка ще има само ако държавата защити своя интерес.

Вицепремиерът не обеща, че и на насроченото за 14 ч. утре заседание на парламентарните групи на мнозинството ще бъдат предоставени данни за преговорите. Той каза, че за тяхното приключване няма друг срок освен посочения в закона - 30 дни след решението на Народното събрание, одобрило купувача. Този срок тече от по-миналата седмица.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?