Сделката за четири бойни кораба пред подписване?

Сделката за четири бойни кораба пред подписване?
Съдружието на френската корабостроителница DCN с компанията за отбранителна електроника THALES, е в благоприятна позиция да спечели поръчка от България на стойност 700-800 млн. евро за строителството на четири военноморски кораба. Това съобщи в понеделник агенцията за финансова информация AFX, подразделение на Франс прес. Бизнес агенцията се позовава на публикация във френския вестник "Лез еко".

При неотдавнашното посещение на френския премиер Доминик дьо Вилпен в България българските власти са дали знак, че DCN е на път да си осигури поръчката, пише "Лез еко", като цитира източници, близки до преговорите.

От AFX напомнят, че поръчката е за доставката на четири корвети от типа "Gowind" за нуждите на българските военноморски сили (ВМС).

От AFX поясняват още, че френската държавна корабостроителница DCN е сключила съдружие с Thales, според което DCN ще придобие по-голямата част от военноморските дейности на Thales, а Thales ще придобие 25% от капитала на DCN. Европейската комисия трябва да приключи разглеждането на споразумението до 19 март, посочва AFX.

Сделката за покупката на четири нови корвети за нуждите на ВМС е сред приоритетните проекти за модернизация на армията. Тя е записана в нов списък с неотложни нужди за техническо преоборудване на армията, изготвен на базата на разработения през 2004 г. списък с 11 сделки от предишния кабинет. Новият списък е предаден от Министерството на отбраната и Генералния щаб на правителството.

Така на първо място е поставен проектът за комуникационно оборудване на пехотата, на второ място е закупуването на четири военни кораба, на трето – доставката на бронирани машини за пехотата, което е изцяло нов проект, който досега не фигурираше в предишния списък.

Преработката на списъка за модернизация с нови приоритети в него е заради предстоящи международни участия на България в операции на НАТО и ООН, които се изискват от членството на страната ни в ЕС и Атлантическия пакт.  

В търга за доставката на четири корвети за ВМС, организиран от Министерството на отбраната, в началото на юни 2005 г. френската компания “Армарис” – джойнт венчър на съдружието DCN и Thales, бе класирана на първо място с предложението си за корвети от типа "Gowind". На второ място бяха класирани германците с компанията си “Люрсен”. Разликата между офертите на двата европейски корабостроителни гиганта – DCN и “Люрсен” – е била пренебрежимо малка, но лобито на французите сред българските политически среди е много силно, най-вече чрез бизнесмените в оръжейната сфера Николай Гигов и Петър Манджуков.

Споделяне

Още от България