Сделката за F-16: Транспортните разходи и ремонта на "Граф Игнатиево" ще са за българска сметка

MO: Отложена е покупката на "незначителна" част от оборудването; БСП: Купуваме "Ламборджини" с ограничение на скоростта

Сделката за F-16: Транспортните разходи и ремонта на "Граф Игнатиево" ще са за българска сметка

Парламентарната военна комисия одобри договорите със САЩ за закупуване на изтребители F-16 Block 70 и се очаква те бързо да бъдат ратифицирани и в пленарна зала.

Сделката бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу нея се обявиха от БСП, "Воля" и "Атака".

Очаква се договорът със САЩ да излезе около 2.1 млрд. лева, като парите ще бъдат платени наведнъж. Шест от машините ще бъдат доставени през 2023 година, а последните две в началото на 2024 година.

Още разходи

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че за да се достигне приемлива цена правителството се е отказало от "незначителна" част от оборудването, което ще бъде придобито, когато се реализира вторият етап от проекта и бъдат купени още 8 самолета. Кога ще се случи това към момента не се знае.

"Абсолютни спекулации са, че са направени компромиси със способностите на самолета", каза за пореден път Каракачанов.

Той обясни, че транспортните разходи и средствата за приспособяване на авиобазата "Граф Игнатиево" ще са за българска сметка. Засега от МО не посочват колко ще струва ремонтът на базата, но се очаква да е под 100 млн. лева.

Ако България не се справи с ремонта на базата, американците ще имат правото да прекратят договора. Каракачанов обаче не смята за възможен подобен вариант.

За сметка на това той смята, че по част от перата в договора ще останат неусвоени средства и те ще може да бъдат пренасочени. Очаква се САЩ да направят и отстъпка по договора от 60 млн. долара.

Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков защити сделката и каза, че F-16 ще бъдат купени с абсолютно запазени способности, системи за въоръжение, за опознаване, криптиране и навигация.

Той отбеляза обаче, че ще е необходимо да се купуват допълнителни ракети по време на целия жизнен цикъл на самолета.

"Ламборджини с ограничение на скоростта"

От БСП твърдят, че цената е много висока, сделката крие допълнителни разходи и не е придобито цялото необходимо оборудване.

"Купуваме си "Ламбоджини" с ограничение на скоростта и несигурност как ще се държи на пътя", коментира депутатът от БСП Таско Ерменков.

Освен това, според БСП скъпата сделка няма да позволи армията да се развива балансирано и покупката на бронирани машини и патрулни кораби ще се забави.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?