Сделката за F-16 засега се "движи" около 2 млрд. лева, САЩ сложиха таван близо 3 млрд.

Американците ще изпратят проектодоговор до дни, но преговорите продължават

Сн. Локхийд Мартин

Конгресът на САЩ е дал разрешение България да закупи изтребители F-1 Block 70 при таван на сделката от 1.673 млрд. долара (2.925 млрд. лева). Военното министерство обаче очаква да получи конкретно предложение за 8 изтребители на стойност 1.2 млрд. долара (2.1 млрд. лева), съобщиха от МО.

На сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ вече е публикувано съобщение за бъдещата сделка и тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA). 

Според информацията на МО таванът е 1.6 млрд. долара, но проверка на сайта на агенцията показа, че всъщност е 1.673 млрд. долара.

След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проектодоговора преговорите ще продължат.

Практика е САЩ да слагат по-висок таван на проектите, които трябва да минат през Конгреса, за да може да се покрият евентуални допълнителни разходи. Ако се осъществи очакването на МО да получи предложение от 2.1 млрд. лева, ще има възможност при допълнителни преговори цената да падне още малко и да се доближи до българските възможности.

Авиоексперти обаче коментират, че трябва да се изчака дали МО наистина ще получи подобно предложение при положение, че таванът на сделката е близо 3 млрд. лева. Освен това са на мнение, че цената много трудно може да бъде подобрена допълнително без да се орязва от въоръжението, оборудването и обслужването на машините. Същестувава опция част от съпътстващата техника да бъде купена и на по-следващ етап, но американската страна досега е категорична, че в сделката няма да има скрити разходи.

Не се изключва сделката да се оскъпи още, ако се изпълни искането на България за разсрочено изплащане, тъй като то преминава през взимането на заем. 

Каракачанов: Разумната цена е около 2 млрд. лева

Във вторник военният министър Красимир Каракачанов коментира, че според него около 2 млрд. лева е "максимумът на разумната цена". Той припомни, че приетият от американците таван на сделката не е показателен за крайната цена на сделката.

"Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1.673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2.8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1.8 млрд. Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента - 1.8 млрд. лева (но с ДДС – бел.ред). Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", посочи Каракачанов.

От компанията "Локхийд Мартин", която произвежда F-16, коментираха, че преговорите продължават и също отбелязаха, че таванът на сделката не трябва да се приема за крайна цена.

"Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин. Одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България“, обясни Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.  

От американското посолство в България уточниха, че Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното.

Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.

"Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания“, се казва в изявление на американското посолство. 

Преговорите продължават

МО обяви амбиция да намали допълнително офертата в рамките на преговорите, като твърди, че това няма да стане за сметка на способностите на самолетите.

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева, но с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването. 

Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена. Според експерти обаче това е много малко вероятно да се случи.

Предложената оферта включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение ”въздух-въздух“ и ”въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, уточняват от МО.

”Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея”, заявяват от министерството.

Освен цената, чувствителен въпрос при преговорите е и схемата за изплащане на сделката. България настоява това да стане разсрочено и не се изключва финансова рамка с държавен заем. 

Преди започването на преговорите официални американски представители коментираха, че САЩ са готови да отговорят на нуждите и възможностите на България, но преди дни военният министър Красимир Каракачанов допусна възможност преговорите със САЩ да се провалят.

Правителството твърди, че договорът със САЩ ще бъде сключен още през юни-юли, но не е изключено преговорите да продължат и по-дълго.

Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България